Opeka / Varaždinska županija

Objavljeno: 09.09.2021.
image

Dvorac i arboretum Opeka (Foto: Varaždinska županija)

Dvorac i park – jedinstvena spomenička cjelina

Autor: Kristijan Skočibušić

Barokni dvorac Opeka s perivojem (arboretumom) čini iznimno vrijednu i jedinstvenu spomeničku cjelinu. Nalazi se u Varaždinskoj županiji (Općina Vinica) i nažalost na početku trećeg desetljeća 21. stoljeća u vrlo lošem je stanju. Srećom, takvo stanje neće trajati još dugo jer je zahvaljujući Varaždinskoj županiji, izrađen projekt cjelovite obnove dvorca i parka. Novci iz europskih fondova jamče brzu i kvalitetnu realizaciju projekta obnove. Tako će, nakon desetljeća zapuštenosti, devastacije i nebrige, dvorac s arboretumom zahvaljujući uspostavi Centra kompetentnosti u poljoprivredi ponovo zablistati punim sjajem.

Povijesni razvoj imanja Opeka počinje u 18. stoljeću kada Draškovići u naselju Marčan, na području Vinice, grade barokni dvorac za stanovanje koji će kasnije novi vlasnici, francuska velikaška obitelj Bombelles, preurediti i proširiti u historicističkom stilu dodajući mu kule i terase. Iznad ulaznih vrata u dvorac nalazi se grb obitelji Bombelles koja je u posjed dvorca došla ženidbom grofa Marka s Ferdinandinom, kćerkom grof Franje Draškovića. Naziv dvorca „Opeka“ vezan je uz ciglanu koja se nekada nalazila na tom prostoru. U jami iz koje se vadila zemlja za izradu opeke napravljeno je umjetno jezero s otočićem koje se punilo vodom iz obližnjeg potoka.

Perivoj kakvog danas poznajemo podignut je sredinom 19. stoljeća kad vlasnik posjeda postaje grof Marko Bombelles. U to vrijeme Opeka dobiva oblik pravog pejzažnog perivoja i tada zapravo započinje plansko oblikovanje. Grof Marko Bombelles je sa svojih putovanja donosio različito i brojno drveće i grmlje, pretvarajući tako perivoj oko svog dvorca u pravi arboretum.

Obitelj Bombelles, kako malo koja plemenitaška obitelj, ostavila je veliki trag na političkoj, kulturnoj i gospodarskoj sceni Austro-Ugarske Monarhije te kasnije Kraljevine Jugoslavije. Njihovim odlaskom, nakon Drugog svjetskog rata, u dvorcu Opeka nova socijalistička država je otvorila vrtlarsku školu. Od iseljenja škole, dvorac je prepušten nebrizi i propadanju.

Izvori: ______________

  1. Đurić, Tomislav; Feletar, Dragutin. (1991.) : Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske. Matica hrvatska. Koprivnica.
  2. Szabo, Đuro. (1938.) : Kroz Hrvatsko zagorje. Zagreb.
  3. Obad – Šćitaroci, Mladen. (1989.) : Perivoji i dvorci Hrvatskog zagorja. Školska knjiga. Zagreb.