Otovoren 27. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Objavljeno: 16.09.2023.
image

Izložena čipka iz čak devet europskih država

Autor: tc / Foto: Godar / Varaždinska županija

LEPOGLAVA – Lepoglava je ponovno postala svjetsko čipkarsko središte. U petak je svečano otvoren 27. Međunarodni festival čipke, trodnevna manifestacija na kojoj posjetitelji imaju priliku vidjeti primjerke čipke iz čak devet zemalja, Hrvatske, Belgije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Crne Gore, Bugarske te Slovenije, koja je ovogodišnji partner Festivala. Osim remek-djela lepoglavskih čipkarica, iz Hrvatske se predstavljaju rukotvorine iz najpoznatijih čipkarskih središta: Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kod Ozlja, Svete Marije, Paga i Krašića.

Dobrodošli u Grad Lepoglavu, grad velike i osebujne povijesti, kulturnog naslijeđa i prirodnih znamenitosti, grad čipke i čipkarstva. Lepoglava svoju vrijednu kulturnu baštinu ponajprije ima zahvaliti pavlinima, koji su baš ovdje utemeljili prvo sveučilište, ostavili prekrasnu crkvu i samostan, divne umjetnine, ali i umijeće izrade čipke. Univerzalna ljepota lepoglavske čipke Europu je zadivila još početkom 20. stoljeća na izložbama u Berlinu, Parizu i Briselu zahvaljujući iznimnom trudu čipkarica Zlate Šufflay i Danice Brossler. Njihov rad nastavljaju naraštaji lepoglavskih čipkarica. Upravo njima, našim vrijednim čipkaricama želim i ovom prigodom posebno zahvaliti na predanom radu. Kao gradonačelnik sam u posljednjih 18 godina nastojao upravo na toj iznimnoj baštini temeljiti novi razvoj našega grada. Vjerujem da ćemo novi korak u tom smjeru učiniti oživotvorenjem Centra za posjetitelje – centra pavlina, centra kulture i čipke, projekta vrijednog više od sedam milijuna eura. Projekt smo prijavili na natječaj Ministarstva turizma i sporta, čiji ishod željno iščekujemo. Centar pavlina omogućit će nam da na novi, inovativan način pod jednim krovom predstavimo svu bogatu baštinu, ne samo Lepoglave, nego i regije te cijele Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i napomenuo da ga iznimno raduje da je zemlja partner ovogodišnjeg festivala Republika Slovenija.

Posebno je zahvalio Općini Kamnik, čija su Limena glazba i mažoretkinje prihvatili poziv za sudjelovanje Festivalu, bez obzira na katastrofalne štete koje su pretrpjeli zbog poplava. Gradonačelnik Škvarić je uručio novčanu donaciju podžupanici Občine Kamnik Romani Učakar, koja je uputila iskrenu i duboku zahvalu.

Veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. gosp. Gašper Dovžan istaknuo je da mu je iznimna čast biti u Lepoglavi, u kojoj njegovi građani i udruge čipkara ove godine mogu na cjeloviti način predstaviti svoj rad.

Vještina izrade lepoglavske čipke je još 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a. Da je 2023. godina posebno važna za nematerijalnu baštinu, podsjetila je izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak uputio je čestitke na organizaciji Festivala.

Lepoglava je ovaj tjedan središte europskog čipkarstva, mjesto na kojem imamo priliku vidjeti čipku iz čak devet država Europe. U bogatom programu sudjeluju i učenici naše Strukovne škole Varaždin, koji se predstavljaju revijom odjevnih predmeta i nakita inspiriranih čipkom. Čestitam gradonačelniku i njegovim suradnicima na organizaciji ovoga Festivala, kao i na novom smjeru razvoja Lepoglave, što je veliki doprinos razvoju cijele Varaždinske županije – rekao je župan Stričak, uz kojeg je na svečanom otvorenju prisustvovala njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborski zastupnici Damir Habijan, Siniša Jenkač, Predrag Štromar i Barbara Antolić Vupora te brojni drugi uzvanici.

27. Festival je otvorenim proglasio Zdravko Zima, izaslanik Predsjednika RH i njegov posebni savjetnik za kulturu.