Pjesma, ples, dramske igre i prijateljstvo – to je KUD Beletinec

Objavljeno: 19.05.2024.
image

Desetljećima kreiraju zanimljive kulturne sadržaje za sve prigode i uzraste

Autor: Kristijan Skočibušić / Foto: Arhiva KUD-a Beletinec

BELETINEC – Jedan od glavnih nositelja kulturnih događanja u Općini Sveti Ilija je Kulturno-umjetničko društvo Beletinec. Od nekada su mještani Beletinca i Krušljevca bili društveni, ljubitelji pjesme i plesa. Nakon težačkih poslova sastajali bi se po kućama, kletima i bregima da pjesmom, muzikom i plesom oraspolože svoja umorna tijela. Gotovo svaki odmor iskoristili bi za druženje, šalu i pjesmu. Današnjim ubrzanim životnim tempom, ponestalo je takvih druženje. Način življenja se promijenio tako da su se ljudi osamili da gotovo u zajedničkim kućama živi svako za sebe. Međutim, čežnja za društvenim životom i dalje je ostala u ljudima i to je bio povod da nekoliko entuzijasta pokrene osnivanje KUD-a.

Inicijativni odbor se sastao 5. studenog 2005. godine u Društvenom domu u Beletincu. Na njemu je dogovoren datum osnivačke skupštine, pripremljen pismeni prijedlog Statuta koji je izrađen prema Zakonu o udrugama te način animiranja mještana. Osnivačka skupština je održana 10. studenog 2005. godine u Društvenom domu u Beletincu. Na skupštinu se odazvao neočekivano velik broj mještana svih životnih dobi. Nakon što je na oduševljene prisutnih jednoglasno potvrđeni prijedlog o osnivanju KUD-a, odmah potom je održana i prva Izborna skupština KUD-a na kojoj je prihvaćen Statut, izabran predsjednik, dopredsjednik, tajnik i članovi uprave. Za predsjednika je izabran Franjo Kuharić, dopredsjednicu Snježana Bosilj, a na mjesto tajnika Ratko Čosić. Društvo se registriralo u registar udruga i prijavilo djelovanje u pet sekcija: folklorna sekcija odraslih, dječja folklorna sekcija, tamburaška sekcija, dramska sekcija i sekcija kreativne radionice. Odmah nakon osnivačke skupštine, u dogovoru sa voditeljima, odlučeno je da društvo djeluje i nastupa s izvornim folklorom, te da se bavi njegovim istraživanjem. Registracijom u registar udruga KUD je prihvaćen od Općine Sv. Ilije kao nositelj kulturnog i društvenog života, te mu je odobreno financiranje iz proračuna i dan na korištenje prostor Društvenog doma.

Budući da je više od 60 posto članova osnivača Društva bilo starije dobi i zbog činjenice da se nitko od njih nije sustavno bavio folklorom bilo je dosta zabavnih i smiješnih scena na prvim probama. Te iste godine počela je sa radom i dramska sekcija. Slijedećih godina polako su se formirale i ostale sekcije KUD-a. Da su članovi KUD-a ozbiljno shvatili svoje obaveze kako bi ostvarile svoje zadane ciljeve govori i ova monografija. U organizaciji KUD-a Beletinec, na školskom igralištu ispred Društvenog doma Beletinec, svake se godine održava kulturno zabavna manifestacija “Anino u Beletincu”. Manifestacija iz godine u godinu bilježe sve veći broj posjetitelja. Također, redovito se održavaju i smotre folklora. KUD je pokretač projekta „Od konoplje do platna“ kojim se želi prikazati način obrade tkanine od sjetve do završnog veza.

Od 2012. godine u sklopu KUD djeluje i kreativna radionica. Riječ je o skupini žena koje se redovito sastaju, te kroz druženje razmjenjuju iskustva u stvaranju prigodnih ukrasa, adventskih vjenčića i drugog ukrasnog nakita. Članice kreativne radionice redovito izlažu svoja djela. Prva voditeljica kreativne radionice bila je Kristinka Marija Ćosić.

Početak rada dramskog dijela Kulturno-umjetničkog društva Beletinec seže niz godina prije osnutka samog Društva. Dramski amateri počinju se okupljati i pisati svoje prve dramske uratke kroz  udrugu Glazbeno-scenska družina “Sveti Franjo” osnovanu 2001. godine. Cilj udruge bio je organizacija scenskih i glazbenih projekata, poticanja djece i mladih putem radionica i volonterskih akcija, promicanja kulturne baštine te pomoći župskoj zajednici. Udruga je postigla zapažene rezultate u vidu organiziranja božićnih programa i igrokaza održanih u Beletincu, te posjetima varaždinskim domovima umirovljenika i domovima za starije i nemoćne osobe.

Spisateljice Đurđica Mihac i Kristinka-Marija Ćosić, članice navedene družine, napisale su prigodni igrokaz za mladež “Božićna priča bake Rože”, svojevrsni “kajkavski homage” Dickenskove Božićne priče, s ciljem na kazališnim deskama pokazati par sličica z našega svagdašnjega živlenja. Na pozornici su se mogli vidjeti već pomalo zaboravljeni običaji iz prošlosti, zanemareni odnosi u obitelji, a sve je to bilo popraćeno umjerenom dozom humora. Ugođaj na sceni, uz kostime i rasvjetu, pridonosila je i prigodna instrumentalna glazba. U ostvarivanju predstave sudjelovalo je više od trideset članova družine, a redateljsku ulogu preuzeo je voditelj družine Ratko Ćosić. Nakon nekoliko godina rada, udruga je prestala s postojanjem, a aktivni članovi družine Sveti Franjo nastavili su svoj stvaralački rad u Kulturno-umjetničkom društvu Beletinec.

Dramska sekcija KUD-a Beletinec vrlo je aktivna. Iz njihove stvaralačke radionice svako malo izlazi nova autorska predstava od kojih su najpoznatije Zakaj, Brankec?, Kako je počel rat v mom selu? i dr.

U suradnji s folklornom i tamburaškom sekcijom te njihovim voditeljima Matijom Čabrajcem i Robertom Štorgom realizirano je glazbeno-scensko djelo Kak se negdar pri nama glanckolen kopal u kojem se nastojao prikazati nekadašnji život i rad zagorskog seljaka u našemu kraju, a spominjali su se i izvorni lokaliteti i zbivanja u Beletincu i Krušljevcu u prošlom stoljećuDramska sekcija okuplja sve generacije, od djece i mladeži do starih, te ambiciozno radi na pripremi novih predstava s kojima planiraju nastupati ne smo u Beletincu, Svetom Iliji i Varaždinu. Cilj je pripremiti predstavu s kojom će izići pred stručni žiri na smotri dramskih amatera.

Odrasla folklorna sekcija KUD-a Beletinec započela je s radom odmah nakon osnivačke skupštine 5.  studenog 2005. Na prvoj probi okupila su se 42 plesača i 6 tamburaša početnika. Prva voditeljica plesača bila je gđa. Marjana Poljak rođ. Vlahinja, a tamburaša Karlo Barulek. Prvu koreografiju KUD-a Beletinec izradio je Matija Čabrajec, a tamburaše nakon nekog vremena preuzeo je stručni voditelj Franjo Plantak. Od 2007. godine Matija Čabrajec samostalno je vodio odrasle folklorne sekcije (kao voditelj i koreograf). Iste godine tamburaše preuzima Rober Štorga. Prvi nastup KUD-a Beletinec bio je za Anino 2006. Te godine prvi put je održana manifestacija „Anino u Beletincu“ s revijalnom smotrom folklora. Nakon dužeg vremenskog razdoblja taj događaj je bio prvi kulturno – zabavni događaj u našem kraju koji je pobudio veliki interes mještana Beletinca i Krušljevca, ali i ostalih susjednih naselja. „Anino u Beletincu“ je s godinama preraslo u tradicionalnu manifestaciju, održava se svake godine krajem mjeseca srpnja te redovito ugošćuje KUD-ove iz svih krajeva Lijepe Naše. KUD Beletinec u svom programu ima nekoliko koreografija izvornog folklora s kojima nastupa. Koreografije s kojima nastupa su: Polegala trava detela, Žlabrava baba, Otkud si dekla, Oberštajer i dr.

Matična općina iz koje dolazi KUD Beletinec je Općina Sveti Ilija. Ponosna je na rezultate koje folkloraši postižu tim više što redovito uspješno nastupaju i gostuju na mnogim smotrama folklora u Hrvatskoj i inozemstvu. Zapažene nastupe društvo je imalo na Đakovačkim vezovima, te na gostovanjima u Devinskoj Novoj Vesi u Slovačkoj gdje se svake godine održava Smotra hrvatskog folklora.

Od samog početka svog djelovanja KUD je imao veliku podršku Osnovne škole Beletinec u kojoj je u sklopu školskih aktivnosti osnovan UKUD (Učeničko kulturno-umjetničko društvo) i tamburaška sekcija. Škola neprekidno i marljivo radi na stvaranju  budućih folkloraša. Nedugo nakon toga osnovana je Dječja folklorna sekcija koju s puno uspjeha vodi gđa. Marijana Blaži. Dječja folklorna sekcija iz Beletinca na županijskim smotrama postiže iznimne rezultate zbog čega je bila izabrana da svojim nastupom Varaždinsku županiju prezentiraju na Vinkovačkim jesenima. Svojim nastupima privukli su i učenike iz susjedne škole iz Završja pa se i članstvo u dječjoj skupini iz godine u godinu povećava.

Kulturno-umjetničko društvo Beletinec surađuje s udrugama na području Općine Sveti Ilija, Župom Svi Sveti u Beletincu, Osnovnom školom Beletinec i Općinom Sveti Ilija. Redovito nastupima uljepšava proslavu Dana općine, suorganizator je u raznim manifestacijama i humanitarnim akcijama koje se organiziraju u povodu vjerskih blagdana (Božićni koncert na kojem se prikupljaju sredstva namijenjena u humanitarne svrhe).

KUD u suradnji s ostalim udrugama i društvima, te mjesnim odborima Beletinca i Krušljevca sudjeluje u organizaciji i realizaciji raznih druženja mještana kao što su Kestenijada, Fašnik u Beletincu i Martinje. Tradicionalno, svake godine, Korizmenim napjevima i Božićnim koncertima članovi Kulturno-umjetničkog društva Beletinec upoznaju mještane s običajima i narodnim pjesmama iz cijele Hrvatske. KUD redovito sudjeluje u svečanim misnim slavljima u prinosu darova te  svečanim programima zahvale za plodove jeseni.

__________________

Objava članka sufinancirana je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.