Počela proslava 60. obljetnice zaštite špilja Vindija

Objavljeno: 20.03.2024.
image

Varaždinska županija planira gradnju interpretacijsko-istraživačkog centra

Autor: vms / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (19.3.2024.) – Špilja Vindija je županijsko, hrvatsko, europsko i svjetsko blago kojim se ponosimo, istaknuo je župan Anđelko Stričak na znanstveno-stručnom skupu održanom u Županijskoj palači u Varaždinu povodom 60. obljetnice proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode. Ovaj lokalitet na području Donje Voće zaštićen je još 13. studenoga 1964. godine, a uz to danas uživa i zaštitu kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Nalazi pronađeni na ovom vrijednom lokalitetu danas su hit u svijetu, napomenuo je dr. sc. Siniša Radović, voditelj Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Upravo je HAZU zajedno s Varaždinskom županijom, Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije i Gradskim muzejom Varaždin organizirao znanstveno-stručni skup kojim je počelo obilježavanje važnog jubileja.

Dr. sc. Radović je s Lovorkom Štimac-Dedić, višom kustosicom iz Gradskog muzeja Varaždin, priredio predavanje na kojem su prvi put javno predstavljena sva dosad provedena istraživanja u špilji Vindija.

– HAZU je preko Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara od 1974. do 1987. vodio sustavna terenska istraživanja, koja su obuhvaćala vrlo velike zahvate. Najbitnije je što su tim i ranijim istraživanjima sakupljeni brojni nalazi koji se dan-danas znanstveno valoriziraju. Među njima svakako vrijedi izdvojiti više puta spominjane koštane nalaze neandertalaca, koji su danas hit u svijetu i nešto čime se danas ne samo ovdje u Varaždinskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj trebamo ponositi. Moderne metode omogućavaju daljnji rad, pa se već nekoliko godina provode analize DNK u suradnji s Max Planck institutom iz Leipziga. I dok se ta istraživanja nastavljaju i dalje, brojna druga, bogata arheološka i paleontološka građa omogućava nam da saznajemo više o životu naših predaka – rekao je dr. sc. Radović istaknuvši da se s veseljem odazvao skupu u ime HAZU-a.

Više o znanstveno-stručnom skupu pročitajte OVDJE.