Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva i naselja Biškupec

Objavljeno: 13.09.2021.
image

U povodu obilježavanja 125 godina djelovanja DVD-a Biškupec autori Tomislav Bogović i Kristijan  Skočibušić priredili su prvu monografiju posvećenu biškupečkim vatrogascima u kojoj su na više od tristo stranica obradili sve bitne biškupečke teme. Naravno, u provom redu su vatrogasne, ali autori su veliku pozornost posvetili i tema koje se odnose na povijesni razvoj naselja i župe Biškupec.

Monografija Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva i naselja Biškupec predstavlja prvi sistematizirani rad koji se bavi poviješću naselja Biškupec i okolnostima koje su utjecale na razvoj vatrogastva s naglaskom na vatrogastvo u Biškupcu. Autori knjige, Tomislav Bogović i Kristijan Skočibušić, brojnim su znanstvenim izvorima i autentičnim dokumentima produbili spoznaje o začecima razvoja vatrogastva na ovom prostoru u okolnostima promjena država i društveno političkih uređenja. Naime, autori su u pripremi izdanja otkrili nove povijesne izvore koji otkrivaju da je društvo osnovano na poticaj općine Biškupec davne 1895. godine. Do objave ove knjige službeni stav bio je da je društvo osnovano 1921. godine.

Nedvojbeno je da će knjiga Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva i naselja Biškupec biti nezaobilazna u daljnjem istraživanju teme hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva.

————————————-

Nakladnik: DVD Biškupec

Godina izdanja: 2021.

Tvrdi uvez, str. 310, kolor, format 21 x 27 cm

Cijena: 20,00 EUR

 

—————————–

Narudžbe:

e-mail: info@terra-croatia.eu

e-mail: obrt.infoprint@gmail.com

tel.: 091 63 00 166

—————————