Predavanje „Špilje i jame – podzemno bogatstvo Varaždinske županije“

Objavljeno: 03.10.2023.
image

Na području Varaždinske županije nalaze se čak 94 špilje i jame

Autor: vms / Foto Varaždinska županija

VARAŽDIN – „Špilje i jame – podzemno bogatstvo Varaždinske županije“ naziv je edukativnog predavanja koje će biti održano u četvrtak, 5. listopada, u 18 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Povodom Međunarodnog dana georaznolikosti organiziraju ga Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji sa Speleološkom udrugom Kraševski zviri iz Ivanca. U suradnji ustanove i udruge izdana je i publikacija „Špilje i jame – podzemno bogatstvo Varaždinske županije“, koja će biti predstavljena na događanju, a svi prisutni moći će dobiti svoj primjerak.

Uvodno će o georaznolikosti Varaždinske županije i pojedinačnim zaštićenim špiljama govoriti ravnateljica JU Priroda Sanja Kopjar, dok će o vrijednostima i značaju ostalih speleoloških objekata govoriti predstavnici speleološke Udruge Kraševski zviri iz Ivanca.

Inače, Varaždinska županija može se pohvaliti s čak 94 špilje i jame, među kojima su najpoznatije spilja Vindija i Mačkova spilja. Na predavanju će svi zainteresirani moći doznati više o tome gdje se mogu vidjeti oblici poput stalaktita, stalagmita i špiljskih bisera, a i druge zanimljive podatke. Premijerno će biti prikazan i video-materijal s ovogodišnje speleoške škole, pa će prisutni imati priliku pogledati kako izgleda boravak u podzemlju.