Predstavljena knjiga Visočka gastronomska baština

Objavljeno: 10.02.2024.
image

Visočki stol otvorena je knjiga bogate gastronomske tradicije

Autor: vms / Foto: Varaždinska županija

VISOKO – Visočka gastronomska baština naziv je knjige koja je svečano predstavljena u prepunom Društvenom domu Visoko. Publikacija je nastala s ciljem očuvanja bogate i specifične gastronomske baštine Općine Visoko, smještene na rubnom južnom dijelu Varaždinske županije, u potkalničkom kraju.

U knjizi je objavljeno 50-ak recepata za tradicijska jela koja su generacijama na jelovniku u tom kraju, kao i za stara jela u modernoj verziji. Uz to, publikacija sveobuhvatno obrađuje teme vezane uz  gastronomsku baštinu, od crtica iz povijesti proizvodnje hrane preko graditeljske baštine vezane uz hranu, klijeti i mlinice, pa sve do običaja toga kraja uoči Uskrsa i Božića, na Ivanje, proštenje, „snoboke“ i drugo.

Urednici knjige su Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek, a autori tekstova Branimir Mateković, Ankica Škarić, Kristijan Skočibušić i Damir Crleni. Nakladnik je udruga Terra vox, a  sunakladnik Varaždinska županija.

– Gastronomska baština visočkoga kraja je u osnovi vrlo jednostavna, ali i bogata jer je riječ o jelima koja su udahnula snagu odrastanja stotina generacija. Ima puno zajedničkog s gastronomijama susjednih zagorskih i prigorskih krajeva, ali unatoč tome i nakon svih spoznaja do kojih smo došli, možemo zaključiti da je riječ o gastronomiji koja je u velikom dijelu jedinstvena i snažno zavičajno određena. Knjiga je, naime, rezultat terenskog rada, bilježenja brojnih razgovora s ljudima treće životne dobi čija su sjećanja od neprocjenjive vrijednosti, traganja za starim fotografijama, kuhinjskim uporabnim predmetima, kuhinjskim krpama i stolnjacima po visočkim kućama, klijetima… Vjerujemo da će među 50-ak receptura svatko pronaći nešto za sebe. Hvala čuvarima narodne baštine visočkoga kraja, hvala svima koji su materijalno ili savjetima pomogli u pripremi i realizaciji ove knjige – rekao je Kristijan Skočibušić u ime autora i urednika publikacije.

Više o svečanosti predstavljanja knjige možete pročitati OVDJE.