Prevencija kriminaliteta u Varaždinu

Objavljeno: 05.10.2021.
image

Više policijskih ophodnji na Štosovom trgu, Parku mladih, Grabanicama i središtu grada

Autor: TC 7 Foto: Grad Varaždin

Gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković održali su prvu konstituirajući sjednicu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina.

Tema sjednice bilo je opće stanje sigurnosti na području Varaždina koje je ocjenjeno zadovoljavajućim. Detektirane su lokacije na kojima je potrebno pojačati policijsku ophodnju i nadzor: Štosov trg, Park mladih, Grabanice, prostor između I. Gimnazije i bivšeg Coninga i dvorište II. osnovne škole. Također se raspravljalo i o video nadzoru lokacija koje su detektirane kao divlja odlagališta otpada.

Prihvaćen je prijedlog da se organizira akcija komunalnih redara i građevinske inspekcije na području Trga Pavla Štosa kako bi se zaustavila bespravna gradnja te daljnja devastacija Dravske šume. Predstavnici MUP-a predložili su donošenje „Gradskog pravilnika o javnom redu na području Grada Varaždina“ koji će biti razmotren od strane stručnih službi Grada Varaždina kako bi se dodatno regulirala i sankcionirala  nedopuštena ponašanja, a koja nisu dovoljno dobro regulirana drugim propisima. S obzirom na velik broj zaprimljenih zahtjeva za postavom  „ležećih policajaca“, raspravljalo se i o mjerama za smirivanje prometa. Zaključak je da će se za svaki od zahtjeva ubuduće prethodno zatražiti mišljenje PU varaždinske, a koje će biti potkrijepljeno egzaktnim statističkim podacima.

Sjednici su nazočili Krešo Bosak, načelnik Policijske postaje Varaždin, Dejan Piskač, načelnik Postaje prometne policije Varaždin, Anita Kožul Ergarac, općinska državna odvjetnica, Zdravko Pintarić, predsjednik Županijskog suda u Varaždinu, Jasenka Frančec, v.d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Varaždin, Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Mario Stančić, predsjednik Kolegija ravnatelja osnovnih škola Varaždin, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, Vlado Podbrežnički, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo i Marijana Cindrić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.