Prijateljstvo općina Konavle i Vinica

Objavljeno: 24.10.2022.
image

Obilježena 30. obljetnica oslobođenja Konavala

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

KONAVLE (22. 10. 2022.) – Općina Konavle u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obilježila je nizom prigodnih programa svoj dan, ali i tridesetu obljetnicu oslobođenja. Obilježavanju je uz visoke uzvanike, potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnika u Hrvatskom saboru Branka Bačića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, gradonačelnika Dubrovnika i zastupnika u Hrvatskom saboru  Matu Frankovića, Dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, predsjednika Uprave Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, načelnika Općine Konavle Božu Lasića nazočio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je prisustvovao i Svetoj misi za sve poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravči te je u pratnji načelnika Općine Vidovec Brune Hranića i pripadnika županijske Husarske garde zapalio svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima „Konavoska mati“ u Čilipima te kod biste generala Janka Bobetka na Grudama. Boravak u Konavlima završio je nazočivši svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle na kojoj je Općina Konavle potpisala povelju o prijateljstvu i suradnji s Općinom Vinica. Povelju su potpisali načelnik Općine Konavle Božo Lasić i načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec.

Svečanosti su nazočili i pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije Grom iz Karlovca kao i pripadnici 5. bojne 1. gardijske brigade ”Tigrovi” koji su dali veliki doprinos oslobađanju Konavala kao i predstavnici ostalih braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske , od pripadnika PUMA pa drugih.

Župan Stričak je čestitavši općinskom vodstvu na jako dobrom vođenju općine, te svim sudionicima oslobađanja Konavala izjavio kako je časno i ponosno danas na ovu veliku obljetnicu biti ovdje među vama, zahvaljujući između ostalog pripadnicima 5. bojne 1. A brigade “Tigrova”.

Na svoj ratni put krenuli su iz Vinice, a ratne zadaće oslobađanja domovine dovele su ih i na krajnji jug, u Konavle. Osim njih to bojište prošli su i pripadnici policije i  SJP Roda. Također pozdravljam potpisivanje povelje o prijateljstvu  između općina Vinice i Konavle, općina koje imaju bogatu prošlost, s vrijednim kulturnim i prirodnim naslijeđem te s velikim razvojnim planovima. Potpisivanjem te povelje  osim odavanja počasti našim braniteljima, pokreće se i jedno novo poglavlje suradnje– zaključio je župan.

Načelnik Općine Konavle Lasić zahvalio se županu Stričaku na dolasku te je izrazio zadovoljstvo što se njegova općina povezuje s jednom općinom iz Varaždinske županije naglasivši pritom kako Konavljani nikada neće zaboraviti ulogu koju su „Tigrovi“ imali u oslobođenju Općine Konavle nakon godinu dana agresorske okupacije.

– Da nije bilo hrabrih branitelja mi danas ne bi imali svoju Domovinu i stoga im dugujemo vječnu zahvalnost – rekao je Lasić te je Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ dao i prigodnu zahvalnicu. Damir Belaj, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi-podružnice Varaždinske županije koji je također nazočio obilježavanju je istaknuo da su pripadnici udruge ponosni na svoj doprinos oslobađanju ovog dijela Hrvatske jer su na taj način trajno povezali jug i sjever Hrvatske.

– Lijepo je ovih dana bilo u Konavlima, vidjeti se sa starim suborcima i prijateljima te evocirati uspomene na naše slavne ratne dane. Hvala i našem županu što je uveličao ovu obljetnicu – rekao je Belaj.

Fotogalerija: ________________