Prijem varaždinskog župana za pilota Danijela Borovića

Objavljeno: 12.02.2022.
image

Danijel Borović: Ovo je prvi put u trideset godina da sam primljen u Županijskoj palači

Autor: TP

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak priredio je u Županijskoj palači prijem za umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića, koji je prije trideset godina, preletom u veljači 1992. iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG.

Prijemu je nazočila i obitelj Danijela Borovića, supruga Snježana i sin Vanja, kao i načelnik Općine Gornji Kneginec, ujedno i županijski vijećnik Goran Kaniški, zatim županijski vijećnik brigadni general Željo Dvekar te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

Umirovljeni pukovnik HV-a Danijel Borović i varaždinski župan Anđelko Stričak

Župan Stričak je naglasio kako se cijela Hrvatska, a napose Varaždinska županija moraju ponositi ovim hrabrim i  domoljubnim činom Danijela Borovića.

– Čestitam umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske Danijelu Boroviću, nekadašnjem ratnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na dobivenom odličju Red kneza Domagoja s ogrlicom od strane Predsjednika Republike Hrvatske. To odličje mu služi kao ponos, a u isto vrijeme kao zahvala za sve ono što je učinio za vrijeme Domovinskog rata. Naime, prelet borbenim zrakoplovom iz neprijateljske vojske odnosno vojne baze Željava za Pulu je svakako čin vrijedan divljenja i poštovanja – rekao je župan Stričak.

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović zahvalio se županu na prijemu naglasivši kako je župan Anđelko Stričak prvi župan koji ga je primio te mu čestitao na herojskom podvigu.

Pukovnik HV-a Danijel Borović

– Nikada do sada nisam bio pozivan na svečane sjednice Gradskog vijeća i svečane sjednice Županijske skupštine. Nitko me od lokalnih dužnosnika nikada nije pozvao u ovih trideset godina da popričamo o mojem preletu MIG-om. No, to nije bitno, osobno bih volio da se više cijeni i priča o ulozi branitelja s područja Varaždinske županije u obrambenom Domovinskome ratu. Doprinos Varaždinaca u oslobađanju Hrvatske je nemjerljiv – rekao je umirovljeni pukovnik Danijel Borović.

Podsjetimo, pripreme za prelet pilota Borovića trajale su mjesecima. Sam let prošao je dramatično i sve što je moglo, od početka je krenulo naopako. Zakompliciralo se vremenski, kasnilo je polijetanje, a u Pulu je Danijel Borović sletio na zadnjim kapima goriva i uz samo nekoliko svjetala uzduž devastirane piste.

Danijel Borović je za vrijeme Domovinskog rata sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo. Umirovljen je 2003. godine na osobni zahtjev.