Proglašeni najbolji mladi poljoprivrednici

Objavljeno: 25.07.2023.
image

Pejić: Ekološka poljoprivreda može biti atraktivna i perspektivna

Autor: ks / Foto: Arhiva tc

ZAGREB (23. 7. 2023.) –  Najbolji mladi poljoprivrednik je David Pejić iz Habijanca kod Vrbovca, suvlasnik „Zrno eko imanja“ na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane, koji je nagrađen iznosom od 3.500 eura. Drugoplasirani je maslinar iz Oprtlja u Istri Ivan Ipša nagrađen je iznosom od 2.000 eura, a trećeplasirani vinogradar Ivan Antun Čegec iz Marinovca kod Svetog Ivana Zeline nagrađen je iznosom od 1.000 eura. Izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika u 2023. godini održan je u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, Jutarnjeg lista i Ministarstva poljoprivrede.

Čitatelji Jutarnjeg lista titulu najbolje mlade poljoprivrednice dodijelili su Mariji Klistović iz Drenovaca koja se bavi stočarstvom. Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik David Pejić kazao je da duboko vjeruje da je zdrav pojedinac preduvjet za zdravo društvo koje je održivo.

Ekološka poljoprivreda može biti atraktivna i perspektivna djelatnost za mlade ljude. Cilj EU-a da do 2030. postigne 25 posto površina pod ekouzgojem predstavlja priliku na svim razinama. Hrvatska ima priliku integrirati poljoprivredu u turistički portfelj“, kazao je Pejić kojem je titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj vjetar u leđa da nastavi s inovacija i promicanjem ekološke poljoprivrede.

Proglašenju najboljih mladih poljoprivrednika nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prigodom istaknula da je cilj Vlade Republike Hrvatske povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 posto do kraja aktualnog programskog razdoblja.

– Mladi ljudi donose svježinu u bavljenje poljoprivredom, spremniji su na preuzimanje rizika, inovativniji su i svjesniji važnosti ulaganja u obrazovanje -kazala je ministrica Vučković. Osvrnula se i na aktualnu situaciju u poljoprivredi koja je pogođena klimatskim promjenama, elementarnim nepogodama i afričkom svinjskom kugom, rekavši da će Vlada sanirat posljedice i učiniti sve da se suzbije bolest.

————————-