Projekt javnog voćnjaka na vodocrpilištu bio je veliki promašaj

Objavljeno: 29.03.2024.
image

VARAŽDIN  – Sve što je radila prethodna vlast, u što su se građani Varaždina uvjerili na brojnim primjerima, od poznate Anine ulice do najpoznatije sramote ovog grada – baliranog otpada, bilo je ad hoc, neplanski, a posljedica je i ovo što se dogodilo s prvim javnim voćnjakom u Varaždinu koji je posađen na vodozaštitnom području, na kojem to nije dozvoljeno, uz nepoštivanje svih pravila sadnje – poručuju iz Gradske vijećnice. Reakcija je to na nedavne istupe bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka koji je upozorio na uklanjanje javnog voćnjaka s prostora vodocrpilišta.

Naime, prvi javni voćnjak zasađen je u travnju 2021. godine, a udruga Zasadi drvo, ne budi panj je u kolovozu 2021. godine potpisala ugovor o suradnji te održavala voćnjak dvije sezone. Predsjednica udruge Mateja Angelina Kramar istaknula je kako udruga, nažalost, nikakvim metodologijama nije mogla popraviti zatečeno stanje radi kojeg niti nije bilo opcije da taj voćnjak opstane – od krivog razmaka voćki, sortimenata gdje su bile samo monokulturne sadnice na krivim podlogama te zbog najvažnije i neizostavne činjenice da se voćnjak nalazio na vodozaštitnom području 1. zone.

Na temelju Zakona o vodama, Županijska skupština Varaždinske županije donijela je Odluku o zaštiti izvorišta pitke vode te u toj Odluci, u člancima 7. i 8., jasno piše da se na vodozaštitnom području isključivo mogu zadržavati osobe koje se bave eksploatacijom, prijenosom i obradom pitke vode te se nitko drugi neovlašteno na tom području ne smije zadržavati. Također, tamo se ne smije saditi nikakvo bilje, visoko raslinje, pa čak niti trava s dubokim korijenom.

Sukladno zakonu i spomenutoj Odluci, gradska tvrtka Varkom je, nakon konzultacija s predsjednicom udruge Zasadi drvo, ne budi panj, u zimskom razdoblju kad nema vegetacije, prvo pažljivo zaštitila korijenje, izvadila voćke iz vodozaštitnog područja i podijelila građanima koji su bili zainteresirani i koji su se javili na temelju javne objave. Niti jedno posađeno stablo nije posjećeno. Javna objava tvrtke Varkom bila je objavljena na njihovim internetskim stranicama, a u njoj se pozvalo građane koji su zainteresirani da preuzmu stabla voćki za sadnju. Voćke su podijeljene građanima koji su ih uistinu i posadili, a udruga Posadi drvo, ne budi panj razmatra novu lokaciju za javni voćnjak za Belim kipima gdje će se provoditi projekt LIFE Bauhausing Europe, revitalizacije prostora Beli kipi na obali rijeke Drave. (mh)