Projekt „Zdravi zubi za sve” nastavljen u Ludbregu

Objavljeno: 02.09.2023.
image

Mališani učili što je oralna higijena i kako (sa)čuvati zube

Autor: mkm / Foto: Varaždinska županija

LUDBREG – Dom zdravlja Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom provodi projekt „Zdravi zubi za sve – promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji”. Cilj je stanovništvo upoznati s važnostima provođenja oralne higijene, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe. Nakon niza održanih radionica i predstavljanja projekta, radionica za djecu i odrasle održana je na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je projekt, istaknuvši kako je pravilna oralna higijena važna za zdravlje cijelog organizma.

Drago mi je da je projekt zaživio i da je dobro prihvaćen. Predavanja i radionice održavaju se diljem županije, jer nam je cilj da poruke dođu do što većeg broja stanovnika. Ujedno, ovdje je na djelu multidiscipliniranost, uključivanje svih stručnjaka radi što bolje informiranosti, a u cilju poboljšanja očuvanja oralnog zdravlja – rekla je u Ludbregu zamjenica Zagorec.

Projekt je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna mu je vrijednost 57 tisuća eura, a uključuje 54 radionice, 19 predavanja, okrugli stol, televizijske i radijske emisije te novinske članke o važnosti oralne higijene. Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek istaknuo je da je fokus projekta na najmlađima, s obzirom na to da od najmlađe životne dobi i kasnije, briga o zubima ima veliki značaj.

Na ovaj način, naši stomatolozi približuju se djeci i prikazuju da sve ono što je vezano uz zube, ne mora kasnije biti nikakav bauk, nego dapače, kroz igru, razmjenu iskustava, stjecanjem znanja, mogu i dalje u odrasloj dobi kvalitetno brinuti o svojoj oralnoj higijeni – kazao je Veronek.

Sugrađanima i mališanima se u petak na Trgu Svetog Trojstva pridružio i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Najvažnije je krenuti od najmlađih – o zubima treba brinuti i treba ih paziti. Drago mi je što je organizirana ova akcija, kao i da je sve više ordinacija dentalne medicine ponovo vraćeno u Dom zdravlja i da se ta priča razvija u dobrom smjeru – rekao je Bilić dodajući da je važno razbiti strah od zubara kao liječnika koji nanose bol. Zubari pomažu da nas zubi ne bole, stoga treba djecu voditi zubaru, a stariji ne smiju zaboraviti na redovite preglede. Zdravi zubi su zdrav organizam!