Projekti Varaždinske županije dobili državnu potporu

image

Varaždinskoj županiji 9,2 milijuna kuna za pripremu strateških projekata

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (25. 8. 2022.) – Odlične vijesti za Varaždinsku županiju. O čemu je riječ medije su izvijestili župan Anđelko Stričak i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak prilikom njenog posjeta Varaždinskoj županiji. Riječ je o dodijeli 9,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjenih za šest projektnih prijedloga prijavljenih na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Jedna od tih obavijesti odnosi se na sufinanciranje projektne dokumentacije  izgradnje Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin u vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Tu se radi i o dvije osnovne škole; OŠ Bisag i OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica koje su se prijavile za projektiranje i dogradnju školskih sportskih dvorana gdje su dobivena bespovratna sredstva u iznosima od 837 i 889 tisuća kuna. Zatim o projektnom prijedlogu dogradnje i energetskoj obnovi Glazbene škole u Varaždinu 1.9 milijuna kuna, energetskoj obnovi zgrade javne i društvene namjene dvorca Šaulovec 605 tisuća te revitalizaciji austrougarskog vojno-konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije 2,5 milijuna kuna.

– Ovom Odlukom dobivena su dodatna sredstva kojima ćemo pripremiti projekte odnosno investicije za financiranje od strane Europske unije. Riječ je o projektima koji su od iznimne važnosti za naše građane, kojima dodatno unaprjeđujemo kvalitetu boravka učenika u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i podižemo kvalitetu djelovanja naših službi koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju. Odnosno zasigurno radimo jedan kvalitetan iskorak za sve naše građane – istaknuo je župan Stričak.

Županu Varaždinske županije, ali i cijelom timu suradnika koji su radili na pripremi ovih projekata – na jasnoj strategiji opredijeljenosti i viziji, ali i da ono što je potpisano u Razvojnom sporazumu Sjever zajedno s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem kreće u realizaciju – čestitala je ministrica Tramišak.

– Prve obavijesti, odnosno prvi projekti koji su odobreni su upravo ovi iz Varaždinske županije. Cijeli postupak evaluacije sa ovog Poziva za priprema projektno-tehničke dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju još uvijek traje. Na raspolaganju je bilo 160 milijuna kuna, ali kad vidite da je jedan prijavitelj odnosno jedna županija već sada dobila obavijest o više od devet milijuna kuna to zaista govori o kvaliteti i spremnosti njihovih projektnih prijava. Još jednom čestitke i vjerujem da ćete vrlo brzo ovu dokumentaciju u narednih godinu, dvije i realizirati i da ćemo tada svi zajedno gledati u nove pozive kako realizirati sve ove vrijedne projekte i ono što nas tek čeka u budućnosti – izjavila je ministrica Tramišak koja je i u Varaždinu najavila novi Partnerski sporazum za Republiku Hrvatsku koji je odobren od strane Europske unije. Naime, očekuje se novih devet milijardi eura za koje već krajem ove, odnosno početkom iduće godine kreću pozivi te korištenje tih sredstava u ovom razdoblju do kraja 2029. godine.

Uz župana i ministricu radnom sastanku prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik UO za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, zamjenik pročelnice UO za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži. U obilasku Špancirfesta pridružili su im se zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, pročelnica za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić, privremena pročelnica za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća dr.sc. Vesna Haluga  i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Fotogalerija: _________________

Oznake:, , , , ,