Robert Šimrak u programu Srijeda u Muzeju

Objavljeno: 23.09.2023.
image

Likovna poslastica za kraj ovogodišnje suradnje GMV i Galerije Zlati ajngel

Autor: ap / Foto GMV

VARAŽDIN – Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel ovogodišnju suradnju zaključuju izložbom Roberta Šimraka, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 27. rujna u 19 sati.

Robert Šimrak (Zagreb, 1967.) diplomirao je 1992. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Doktorirao je 2018. godine. Od 1995. radi na ALU u Zagrebu, na kojoj je danas redoviti profesor. Izlagao je na više od 50 samostalnih i 300 skupnih izložbi. Višestruko je nagrađivan autor. Godine 2012. u izdanju Art magazina Kontura objavljena mu je knjiga radova nastalih od 1989. do 2012. Living well is the best Revenge, s predgovorom Ivice Župana. Sudionik je Domovinskog rata od 1991. do 1992. godine.

– Područje njegova slikarskog izražavanja su crtež, digitalna grafika i slikarstvo, a opus mu je izravno blizak figuraciji i estetici pop arta. Vizualni dojam i tretman motiva bliski su estetici naglašenog preciznog crteža koju su promovirali strip i industrija oglašavanja. Njegovo slikarstvo na kraju 1980-ih očitovalo je povratak prikazivačkog slikarstva razrađena metijera, precizna izvođenja i profinjene eklektičke estetičnosti. Gotovo sva njegova ostvarenja posjeduju nešto monumentalno, moćno, nadindividualno, ali istodobno su ispunjena ironičnim, humornim nabojem. U dosadašnjem opusu spretno se, ali decentno i nenametljivo, referira o položaju slikarstva u današnjoj civilizaciji i s kritičkim odmakom parafrazira iskustvo i opću sliku suvremene umjetnosti. (Ivica Župan, 2012.)

Otvorenje počinje u palači Sermage, u kojoj će biti izloženi najnoviji Šimrakovi radovi, nastali u posljednje dvije godine, a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel, gdje će biti predstavljene autorove mape s putovanja u indijski Jaipur i Buenos Aires. Izložba je postavljena za razgled do 22. listopada ove godine.