Smotra učeničkih zadruga Varaždinske županije

Objavljeno: 12.06.2022.
image

Učenička zadruga „Jurek“ iz OŠ Sveti Đurđ pobjednica smotre

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VISOKO (10. 6. 2022.) – Učenička zadruga „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ pobjednica je XXV. Smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije čiji su domaćini bili Osnovna škola Visoko, županijska Podružnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Varaždinska županija. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Sunce“ iz varaždinske Gospodarske škole. Učenička zadruga „Lipa“ iz škole domaćina osvojila je treće mjesto, dok je četvrto mjesto pripalo Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ iz Osnovne škole Martijanec. Upravo te škole članovi Povjerenstva predložit će za sudjelovanje na državnoj smotri koja će biti održana na jesen ove godine. Na županijskoj smotri sudjelovalo je 40 učenika i isto toliko mentora iz 20 škola.

Otvorenju Smotre prisustvovali su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, načelnik Općine Dragutin Mateković i ravnateljica Osnovne škole Nada Horvat.

Zamjenica Zagorec tom je prigodom naglasila kako su mali zadrugari iznimno marljivi, a kroz ovakav rad u zadrugama uče se odgovornosti, marljivosti, stječu radne navike i ono što je najvažnije poduzetnički duh.

-Rezultati njihovog rada su vidljivi. Mogli smo se i sami uvjeriti na ovoj smotri koju su prezentirali. Učenička zadruga iznimno je bitan član lokalne zajednice. Njeguju tradiciju, kulturu i baštinu, ljubav prema riječi i prema domovini, a ono što je najbitnije, u ovo doba sve prisutnije globalizacije, čuvaju naš identitet – rekla je Zagorec zahvalivši učenicima i mentorima na njihovom trudu.

Načelnik Mateković kazao je kako mu je drago što njihova zadruga nosi ime „Lipa“ što je ujedno i zaštitni znak njihove Općine.

-Kroz zadruge potiče se kreativnost djece, njihove rukotvorine i poduzetnički duh i siguran sam da će im puno pomoći u daljnjem životu kako bi možda jednog dana pokrenuli i vlastite poslove – rekao je načelnik Mateković.

Ravnateljica Osnovne škole Visoko Nada Horvat naglasila je kako njihova zadruga ima dugu tradiciju. Naime, osnovana je 1957. godine i samim time je među prvima.

– U sklopu zadruge imamo šest, sedam različitih sekcija. Naša škola ima 12.000 kvadrata okoliša u sklopu čega se nalaze školski vrt, dva voćnjaka i školski vinograd što je specifično u cijeloj Hrvatskoj. Imamo od poljoprivrednih, do ekoloških sekcija, a polako uvodimo i digitalnu tehnologiju – izjavila je ravnateljica Horvat.

Zamjenica Zagorec otvorila je tom prilikom i novouređenu STEM učionicu namijenjenu za izvođene nastave prirode, biologije, kemije, fizike i matematike. Ukupno je u nju investirano 186.663,00 kuna.

Fotogalerija: ___________________