Štajerska preuzela predsjedanje Savezom Alpe -Jadran

Objavljeno: 10.03.2022.
image

Stričak: Četiri desetljeća prijateljstva i solidarnosti

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Varaždinska županija na redovnoj sjednici Vijeća Alpe – Jadrana održanoj u Varaždinu službeno je predala predsjedanje Savezom Alpe – Jadran austrijskoj saveznoj pokrajini Štajerskoj. Župan Anđelko Stričak je zastavu Saveza simbolično predao Christopheru Drexleru, članu Vlade Štajerske zaduženom za europska pitanja.

Na sjednici Vijeća okupili su se predstavnici članica Saveza Alpe – Jadran: austrijskih regija Koruške i Štajerske, predstavnici mađarske županije Vas, kao i predstavnici hrvatskih županija, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Istarske, Primorsko-goranske, domaćina, Varaždinske županije, kao i nove članice, Zagrebačke županije, dok je Turistička zajednica Zagrebačke županije primljena kao pridruženi član.

Riječ je o području na kojem živi oko 5,5 milijuna ljudi, a koje je povijesno pripadalo različitim političkim i gospodarskim uređenjima, no komunikacija i suradnja među stanovnicima bila je omogućena i zahvaljujući Savezu Alpe – Jadran, odnosno nekadašnjoj Radnoj zajednici.

Varaždinski župan Anđelko Stričak

Zahvaljujem svim predstavnicama i predstavnicima Saveza na konstruktivnoj i prijateljskoj suradnji. Varaždinska županija je bila prva predsjedateljica ove organizacije iz Hrvatske. Tijekom našeg četverogodišnjeg mandata usvojena je Strategija Saveza Alpe – Jadran, kojom je utvrđen rad i razvoj u sljedećih nekoliko godina, a uvjeren sam da će se pod predsjedanjem Štajerske i dalje uspješno provoditi. Svi smo posebno ponosni što je ova naša organizacija, osnovana još 1978. godine i potom 2013. preoblikovana u današnji Savez Alpe – Jadran, postala sinonim uspješne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Prijateljstvo i solidarnost odlike su naše suradnje tijekom više od četiri desetljeća, a izražene su više nego ikad sada dok u Ukrajini bijesni rat. Uvjeren sam da svaka od članica, baš kao i Varaždinska županija, poduzimaju sve kako bi pružili smještaj i novi dom izbjeglima iz Ukrajine. Živimo u zaista izazovnim vremenima, u Hrvatskoj se suočavamo s četiri krizne situacije, epidemijom koronavirusa, saniranjem šteta dvaju razornih potresa, migrantskom krizom, a sada i prihvatom te smještajem izbjeglih iz Ukrajine. Današnjom primopredajom i izvješćem o radu, Varaždinska županija završava 4-godišnje predsjedanje, uz nadu da u naslijeđe ostavlja pozitivne rezultate i pomake koje je ostvarila u svojem mandatu zajedno s članicama Saveza – istaknuo je župan Stričak.

Za Saveznu pokrajinu Štajersku i mene osobno velika je čast što preuzimamo predsjedanje Savezom Alpe – Jadran, jer se time nadovezujemo na dugu tradiciju iz 1978. godine kada je osnovana Radna zajednica Alpe – Jadran, istaknuo je novi predsjedatelj Christopher Drexler.

Nadamo se da ćemo s novim snagama i novom energijom suradnju u okviru Saveza razvijati dalje. Zbog toga bih želio zahvaliti na donošenju Strategije koja je važan dokument za budući razvoj Saveza Alpe – Jadran. Danas smo pozdravili Zagrebačku županiju kao novog člana, što pokazuje da se naš Savez dobro razvija. Najaktualniji izazovi u ovom trenutku su svakako epidemija koronavirusa, koja nas je posljednje dvije godine držala u ogromnoj napetosti, ali smo postali i svjedoci zločinačkog rata koji se vodi u Europi. Moramo pokazati maksimalnu solidarnost s građanima iz Ukrajine. To je veliki izazov za sve naše zemlje i nadam se da ćemo svi učiniti sve moguće da bismo ublažili izbjeglicama njihovu bol i patnju. Upravo sada se pokazuje koliko je važno da naše pokrajine, odnosno regije surađuju. Zbog toga će težište našeg predsjedanja biti da prijeđemo sadašnje geografske okvire, da uspostavimo suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana te da ponovno uspostavimo suradnju s talijanskim regijama, kako bismo bili primjer dobre suradnje na ovim prostorima. Nadam se da će sljedeće dvije godine biti uspješne za Savez Alpe – Jadran, a Štajerska će učiniti sve da to tako i doista bude – rekao je Drexler.

Na sjednici je predstavljen dio uspješnih projekata čija je provedba sufinancirana iz zajedničkog proračuna Saveza Alpe – Jadran. U proteklih osam godina sufinancirano je ukupno 260 projekata u kojima su sudjelovale najmanje tri partnerske organizacije iz različitih regija članica Saveza Alpe-Jadran. Predstavljena je Izložba bučinih ulja Alpe – Adria koja se održava u organizaciji Varaždinske županije, zatim karta biciklističkih staza Alpe – Jadran, projekt „Slow light – seeking darkness“, koji se bavi ekološkim, socijalnim i umjetničkim aspektima svjetlosnog onečišćenja, kao i projekt „SOLICO – Solidarnost nakon pandemije korone“.

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije Silviju Zagorec, na sjednici su prisustvovali i dužnosnici iz drugih županija: međimurski župan Matija Posavec, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i zamjenik župana Ervin Kolarec, dok je istarski župan Boris Miletić sjednici prisustvovao online. Među uzvanicima je bio i Stjepan Šafran, počasni konzul Albanije u Hrvatskoj.

Fotogalerija: _________________________