Otkrivamo što sve slavi Mađerkin breg?

Objavljeno: 24.03.2024.
image

Međimurska popevka odjekuje iz goričkog svirala

Autor: tc / Foto: Međimurska županija

ŠTRIGOVA – Na 341 metru nadmorske visine, na Mađerkinom bregu u Robadju u općini Štrigova, izgrađen je vidikovac, mjesto koje je u vrlo kratkom roku osvojilo srca Međimuraca, ali i brojnih turista. Postao je nezaobilazna turistička točka u regiji, mjesto kojem se hrli i ljeti i zimi, mjesto na kojem se dočekuje Sunčev izlazak i točka s koje se pogledom može doprijeti do nekoliko zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, a za iznimno vedrog vremena čak i Slovačke.

Vidikovac je podignut u velikom projektu CycleSeeing Attractour – CSA, vrijednim 1.4 milijuna eura i postao simbol razvojne snage Međimurske županije, koja od 2017. godine drži prvo mjesto u Hrvatskoj po privlačenju europskih sredstava.

Mađerkin breg slavi vrhunska međimurska vina, a vidikovac je danas, na prigodnoj svečanosti i – zapjevao. Od samog početka ideja je bila da se toranj vidikovca, visok 28 metara, opremi orguljama, tzv. goričkim sviralom, odnosno konstrukcijom kojom ‘upravlja’ i vjetar. Međimurska županija još je 2023. godine financijski omogućila ugradnju i ugađanje orgulja sa 66 tisuća eura. Od 22. ožujka 2024. godine, atraktivni vidikovac na sve četiri strane svijeta nosi i melodije međimurske popevke koju je UNESCO proglasio blagom čovječanstva.

Koncept Vidikovca Goričkog svirala i Svirala na vjetar osmislio je tim arhitekta iz tvrtke Urbia, tvrtke za prostorno planiranje i arhitekturu iz Čakovca, Bojan i Igor Perhoč, a izgradila ga je tvrtka Orglarstvo Škarbl iz Rogaške Slatine. -Predstavili smo vam Goričko sviralo i Sviralo na vjetar, turističku atrakciju koja je posebna i jedinstvena  na ovim prostorima, ali i mnogo šire – rekao je načelnik Stanislav Rebernik, koji je ujedno i vodio cijeli program predstavljanja nove turističke atrakcije Štrigove.

Da je riječ o strelovitom turističkom uzletu našega kraja rekao je na otvorenju goričkog svirala i župan Matija Posavec naglasivši da je veliki projekt na Mađerkinom bregu zapravo početak tog uzleta.

Izgradnjom vidikovca na najpoznatijoj i najljepšoj lokaciji u županiji, na Mađerkinom bregu ovo mjesto je postalo obvezno odredište svih posjetitelja i turista koji dolaze uživati u pogledu i prirodnoj ljepoti – rekao je župan te dodao kako vjeruje kako će Goričko sviralo koje je jedinstveno u ovom dijelu Europe privući još više posjetitelja koji će doći uživati u mjesto gdje se zemlja zaljubljuje u nebo. – Na ovome nećemo stati, naš idući korak je izgradnja zipline-a, kao i Interpretacijskog centra za posjetitelje posvećenog svetom Jeronimu, čime će se zaokružiti priča o samozatajnom marljivom čovjeku bregovitog kraja Međimurja, priča o bogatoj povijesti i naslijeđu koje smo baštinili i koje – na najljepši mogući način – znamo ispričati gostu – zaključio je župan Posavec

Lokacija vidikovca toliko je popularna među ljudima da je nadrasla samu sebe i traži dodatne zahvate vezane uz prometnu infrastrukturu. Zato je Međimurska županija zatražila prekategorizaciju tamošnje prometnice kako bi se u dogledno vrijeme mogla implementirati adekvatna rješenja prilaza ovom nesvakidašnjem mjestu.

Goričko sviralo je unikatni instrument, najsličniji orguljama, a smješten je od prizemlja Vidikovca do platforme za posjetitelje, u visini 4 „kata“. Svira na 2 različita načina, a izvorno je zamišljeno za reprodukciju Međimurskih popevki, uvrštenih na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva. Popis pjesama koje se mogu reproducirati na Goričkom sviralu proširen je i drugim prigodnim pjesmama. Odabir ponuđenih pjesama moguć je na izborniku ekrana koji se nalaze u podnožju i na vrhu vidikovca. Drugi način sviranja na Goričkom sviralu je da se na njega priključi klavijatura koja omogućava sviranje na instrumentu „uživo“. Goričko sviralo ima mogućnost sviranja u rasponu 5 oktava.

Uz Goričko sviralo u donjem dijelu Vidikovca, na samom vrhu Vidikovca nalazi se „hvatač vjetra“ unutar kojeg je smješteno Sviralo na vjetar. Strujanjem zraka kroz Sviralo na vjetar stvaraju se slobodne melodije proizvedene vjetrom.