Stranim diplomatima predstavljene gospodarske mogućnosti Varaždinske županije

image

Gospodarski savjetnici diplomatskih misija posjetili Varaždin i Varaždinsku županiju

Autor: TP / Foto Varaždinska županija

VARAŽDIN (7. 4. 2022.) – Uprava za gospodarske poslove i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu sustava gospodarske diplomacije organizira promotivne posjete hrvatskim županijama s ciljem predstavljanja gospodarskih i investicijskih potencijala te otvaranja mogućnosti novih poslovnih suradnji i širenja tržišta. U okviru tog programa gospodarski su savjetnici, njih više od trideset,  akreditirani pri stranim diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj, posjetili Varaždinsku županiju i Grad Varaždin gdje su im u Županijskoj palači prijem priredili župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Prijemu su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorecmr.sc. Rina Eterović Goreta, načelnica Gospodarske uprave pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, zatim pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te Dragutin Gložinić, predsjednik HGK -Županijske komore Varaždin.

Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom i prilikom da uvaženim gostima prezentira Varaždinsku županiju.

Varaždinski župan Anđelko Stričak

Nikad do sada Varaždinsku županiju nije posjetio ovako veliki broj savjetnika za gospodarstvo akreditiranih pri stranim veleposlanstvima i to nas svakako veseli. Predstavili smo im našu županiju koja raspolaže brojnim prirodnim i kulturnim dobrima, upoznali smo ih s našim gospodarskim i turističkim razvojem, predstavili prometnu infrastrukturu, a i naš obrazovni sustav. Prvenstveno tu mislim na naše centre izvrsnosti koji su se pokazali kao odličan primjer za sve ostale županije u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da informacije koje smo im predočili su samo poticaj za razvoj daljnje suradnje, privlačenje novih investicija i ono što je najvažnije da se oni prilikom boravka u našu županiji osjećaju sigurnima i dobrodošlima – izjavio je župan Stričak.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj iskazao je zadovoljstvo što je mogao pozdraviti drage goste  te im ukratko prikazati potencijal grada Varaždina – grada s 44 tisuće stanovnika, ali koji ima preko 21 tisuću zaposlenih.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj

– Nadam se da ćemo pojačati daljnja ulaganja u gradu Varaždinu koji ima nezaposlenost ispod dva posto, jednu od najmanjih u Republici Hrvatskoj. Želimo što više kvalitetnih investitora, da se natječu u visini plaća i da dobiju što kvalitetnije kadrove – zaključio je Neven Bosilj.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović održao je i kratku prezentaciju o investicijama u našoj Županiji te predstavio daljnje planove za gospodarski razvoj same Županije.

Domaćinima se zahvalila mr.sc. Rina Eterović Goreta.

Ovo je izvrsna prilika da se stranim predstavnicima na najbolji mogući način pokažu potencijali svake županije, mogućnosti za investiranjem, upoznavanjem s vodećim kompanijama i industrijama u svakoj županiji, te da se upoznaju i sa dužnosnicima iz županija, a sve s ciljem da u buduće vrijeme dovedu svoje predstavnike iz gospodarstva, državnih institucija kako bi u jednom izravnom kontaktu nastavili suradnju i istražili sve mogućnosti za sklapanje ugovora i svake daljnje komunikacije. Kako je danas u Varaždinu preko 35 gospodarskih savjetnika, predstavnika stranih veleposlanstva iz preko 25 država smatramo da je veliki interes iskazan s njihove strane kako bi upoznali potencijale Varaždinske županije – rekla je načelnica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu strategiju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova mr.sc. Rina Eterović Goreta.

Otpravnik poslova u veleposlanstvu Australije Andrea Biggi također je iskazao zadovoljstvo prikazanim.

– Ovdje smo da saznamo o gospodarskim potencijalima ovog područja, o njenoj bogatoj povijesti, prekrasnoj arhitekturi, ali i obrazovnom sustavu. Dolazak ovdje je i prilika za bolje upoznavanje jer ćemo večeras u Varaždinu, kao veleposlanstvo Australije, prikazati film „Satelitski dječak“. Hvala ministarstvu, domaćinima, Gradu i Županiji na dobrodošlici – naznačio je Biggi.

Na njegove riječi nadovezao se i Tamás BAKÓ  iz Veleposlanstva Republike Mađarske.

Pohvaljujem organizaciju događanja koje je korisno ne samo za nas koji smo dobili sve adekvatne informacije o Gradu Varaždinu  i Varaždinskoj županiji, već i sve poslovne informacije koje su potrebne za buduuću suradnju. Dojam je vrlo pozitivan – zaključio je Tamás BAKÓ, prvi savjetnik, savjetnik za ekonomske odnose, voditelj ureda pri veleposlanstvu Mađarske u RH.

Osim prijema u Županijskoj palači,  uvaženi gosti posjetili su i poslovni sustav Vindija, Fakultet organizacije i informatike te siranu Bohnec u Ludbregu.

Fotogalerija: ____________________

Oznake:, , , , , , , , ,