Šumarskim stazama Vladoja Köröskényia

Objavljeno: 22.02.2024.
image

Prva šumarska čitanaka na hrvatskom jeziku

Povijest hrvatske šumarske struke obilježili su mnogi vrhunski šumarski stručnjaci i oni čine veliku galeriju u kojoj posebno mjesto pripada onima koji su desetljećima svu svoju energiju i bogata znanja stavili u službu očuvanja i pravilnog gospodarenja šumama kao najvećim hrvatskim prirodnim bogatstvom. No, iz te velike galerije osoba, za koje volimo reći da su zaslužni, izdvaja se ime Vladoja pl. Köröskényia. Njegova životna i profesionalna biografija stvorena je u samo 31 godinu života te je neobična i jedinstvena po nizu gotovo nevjerojatnih činjenica i događaja. Vladoj pl. Köröskényi rođen je 1. rujna 1845. godine u Vidovcu, nedaleko od Varaždina.

Do sada nije izdano puno knjiga o hrvatskim šumarskim velikanima. Neka ovo djelo bude jedno u nizu životopisa u kojima će sadašnje i buduće generacije šumara nalaziti svoju inspiraciju kako za uzdizanje šumarskog staleža, struke i znanosti, tako i za iskazivanje domoljublja koje je bilo tako snažno isticano kod naših šumarskih prethodnika u teškim prilikama nepostojanja samostalne hrvatske države“. (Akademik Igor Anić, predgovor knjizi).

Stremljenje, vizija, energija, volja, motivacija, stručnost, hrabrost, domoljublje, predanost, nesebičnost, ljubav, … i tko zna što je još vodilo Vladoja Köröskényia u nastojanjima da unatoč kratkom životu ostavi takav trag i doprinos šumarskoj struci. Neka nam njegov rad i vizija budu putokazi za bolju šumarsku budućnost“. (Silvija Zec, uvodnik)

Knjiga Šumarskim stazama Vladoja Köröskényia, koja je objavljena povodom 150 godina tiskanja prvog izdanja knjige „Obće šumarstvo“ Vladoja  Köröskényia, prisjećamo se velikoga zaslužnika hrvatskoga šumarstva, vrsnoga intelektualca onoga vremena, koji je dao nemjerljiv doprinos vremenu u kojemu je živio, vremenu važnom za naše šume i šumarstvo, za našu povijest, ali i za našu kulturu. Stoga više nego ikada, u današnjim bremenitim vremenima sveopće globalizacije i zaborava, kultura i kulturna baština mora dobiti svoje mjesto u povijesnoj vertikali naše domovine Hrvatske“. (Dr. sc. Tomislav Dubravac, recenzija)

Veliki doprinos u očuvanju tradicije našeg gospodarenja šumama dao je i Vladoj Köröskényi, koji je među prvima uvidio potrebu za stručnim, ali i široj javnosti prihvatljivim rječnikom, izdanjem koje će približiti i objasniti opće postulate gospodarenja šumama“. (Mr. sc. Miljenko Županić, recenzija)

Knjigu Šumarski stazama Vladoja Köröskényia za tisak su priredili Davor Topolnjak, Tomica Cukor i Kristijan Skočibušić, a u knjizi se nalazi i pretisak prvoga izdanja “Obćeg šumarstva” iz 1873. godine.

________________________________________________________________

Nakladnik: Terra vox

Sunakladnici: Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije

                          Hrvatsko šumarsko društvo

                          Varaždinska županija

Tvrdi uvez, šivano, 284 str., color, 16,5 x 21 cm 

Cijena: 20,00 eura

________________________________________________________________

Narudžbe: 

info@terra-croatia.eu

e-mail: obrt.infoprint@gmail.com

tel.: 091 63 00 166

_______________________________________________________________