Suradnja Dubrovačko-neretvanske i Varaždinske županije

Objavljeno: 04.02.2022.
image

Dubrovačko-neretvanski župan ugostio varaždinskog župana s izaslanstvom

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN / DUBROVNIK – Izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, borave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje su se susreli sa svojim domaćinom, županom Nikolom Dobroslavićem koji ih je ugostio u sjedištu Dubrovačko-neretvanske županije. Prilikom susreta razgovaralo se o mogućnostima suradnje te razmjeni iskustva na području obrazovanja, poljoprivrede i turizma.

Župan Stričak izrazio je zadovoljstvo prijemom te je naznačio kako ove dvije županije imaju mnogo dodirnih točaka.

Zahvaljujem dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću na prijemu i gostoprimstvu u najjužnijoj hrvatskoj županiji, prepunoj povijesnih, kulturnih i prirodnih ljepota. U tome vidimo brojne mogućnosti suradnje naših poduzetnika i poljoprivrednih proizvođača, potom u turizmu te povezivanju dvaju arboretuma, Trsteno i Opeka. Varaždinska županija je prepoznata po jakoj industrijskoj proizvodnji, ali i proizvodnji bučinog ulja, zdravstvenom turizmu, kućama za odmor s pričom, centrima izvrsnosti, a Varaždin kao sveučilišni grad. Samim time želimo surađivati s najboljima – rekao je župan Stričak te pozvao župana Dobroslavića u posjet Varaždinskoj županiji.

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, uz kojega su na prijemu bili i ravnateljica Razvojne agencije Dunea Melanija Milić, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević i pročelnik za poduzetništvo i more Ivo Klaić, izrazio je zadovoljstvo posjetom te je naglasio važnost suradnje između svih hrvatskih županija, a posebno je izrazio želju za što boljom i jačom suradnjom sa sjevernim županijama, u koje spada i Varaždinska županija.

Prije prijema izaslanstvo Varaždinske županije posjetilo je te obišlo arboretum Trsteno, najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj i jedini arboretum koji se nalazi na jadranskoj obali. Smješten je dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika. Upravitelj arboretuma dr. sc. Ivica Šimić proveo je izaslanstvo kroz arboretum, upoznao ih s bogatstvom biljnog fonda, pokazao im i renesansni park s ljetnikovcem, stari maslinik te neoromantičarski park. S obzirom da se provodi obnova dvorca te revitalizacija arboretuma Opeka u Općini Vinica, iskustvo te razvoj arboretuma Trsteno bit će od dragocjene važnosti u obnovi arboretuma Opeka u Varaždinskoj županiji.

Fotogalerija: ______________