Suradnja gradskih muzeja Varaždina i Siska

Objavljeno: 25.03.2023.
image

Varaždinski vunasti nosorog Erik(a) na “druženju” kod sisačkog mamuta

Izvor: Tekst i foto GMV

SISAK / VARAŽDIN – (22. 3. 2023.) – Program Gradskog muzeja Varaždin Srijeda u Muzeju ovaj put nije održan u prostoru matične kuće, nego u Sisku. Naime, u tamošnjem Gradskom muzeju  otvorena je izložba pod nazivom Megafauna, projekt realiziran u suradnji ovih dviju muzejskih institucija.

Pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune. U želji za pobližim upoznavanjem toga čudesnog razdoblja života na Zemlji, upravo su koštani ostaci te odljevi tih titana prošlosti fokus zajedničke izložbe gradskih muzeja iz Varaždina i Siska, na kojoj će prezentirani eksponati vunastog nosoroga i mamuta posjetiteljima pružiti detaljniji uvid u onodobni ekosustav kontinentalne Hrvatske, znatno drugačiji od današnjeg.

Tako je Erik(a), jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, nakon dugotrajne i opsežne obnove te premijernog predstavljanja na izložbi u GMV-u 2020. godine, krenuo put Siska, gdje će sa svojim sisačkim suvremenikom mamutom biti dostupna za razgled posjetiteljima do 22. svibnja ove godine.  Kustos izložbe je dr. sc. Mario Carić s Instituta za antropologiju, a suradnica Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica u GMV-u.