Svečano obilježen Prešernov dan – slovenski kulturni praznik

Objavljeno: 09.02.2024.
image

Tolerancijom i jačanjem kulturnih veza do bolje suradnje i uvažavanja

Autor: vms / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Prigodnim kulturno-umjetničkim programom u Županijskoj palači proslavljen je Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, koji se svake godine obilježava 8. veljače na obljetnicu smrti najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna. Proslavu je već tradicionalno organiziralo Slovensko kulturno društvo Nagelj Varaždin u suradnji s predstavnicom slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, saborskom zastupnicom Barbarom Antolić Vupora. Nastupili su Pjevački zbor SKD Nagelj pod vodstvom Ivane Dolenec, učenici Druge gimnazije Varaždin pod vodstvom Miroslava Gradečaka te učenici OŠ Radovan pod vodstvom Špele Brumec.

– Htjeli smo u Varaždinu predstaviti ono što nema granice i što povezuje sve nas, a to su kultura i učenje slovenskog jezika, kako na području Varaždinske županije, tako i Gradu Varaždinu. Učenici OŠ Radovan i Druge gimnazije Varaždin izveli program na slovenskom i pokazali što su naučili, dok su članice SKD Nagelj proslavu obogatile slovenskim pjesmama. Profesor Gradečak ujedno je pripremio kviz o slovenskim glazbenicima, književnicima i sportašima  – rekla je predsjednica SDK Nagelj Martina Lesjak.

S punim veseljem smo organizirali proslavu Prešernovog dana, koji je itekako prepoznat u Varaždinu kao nacionalni kulturni praznik Republike Slovenije, istaknula je predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. – Posebno smo zadovoljni što su s nama učenici koji uče slovenski jezik i kulturu zahvaljujući Varaždinskoj županiji i pročelniku Miroslavu Huđeku, ali i Republici Sloveniji. Već više od 10 godina je u nekoliko škola na području Varaždinske županije omogućeno učenje slovenskoga jezika prema modelu C, a realizaciji tog projekta se konačno pristupilo i u Gradu Varaždinu – navela je Antolić Vupora.

Čestitke je uputila zamjenica župana Silvija Zagorec. – Drago mi je da imamo priliku s našim prijateljima Slovencima obilježiti njihov državni praznik posvećen Francu Prešernu, koji je bio pozivatelj na zajedništvo, stvaratelj jezika i borac za samostalnost. Ovdje u Varaždinskoj županiji oduvijek smo njegovali toleranciju i zajedništvo između hrvatskog i slovenskog naroda. Želim da i u budućnosti njegujemo kvalitetne odnose uz međusobno uvažavanje i poštovanje – rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković također je uputio čestitke. – Ovdje imamo dobar primjer koji pokazuje kako funkcionira suradnja između dvije zemlje i dva naroda. Imamo primjere učenja slovenskoga jezika već godinama u Drugoj gimnaziji Varaždin, a ove godine bi taj program trebao krenuti i u nekim varaždinskim osnovnim školama. Suradnja sa Slovenijom i Slovencima nikada nije bila bolja, a zajedno s Veleposlanstvom i sa slovenskom manjinom možemo napraviti još više da se ta suradnja vidi na konkretnim primjerima – istaknuo je Marković.

Na proslavi je bila i Tamara Plankar, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu Republike Slovenije. – Slovenija je jedna od rijetkih zemalja koje imaju ovakav praznik, koji je važan za našu zemlju te za kulturni i nacionalni identitet Slovenaca. S Hrvatskom dobro surađujemo, posebno na kulturnom i gospodarsko-socijalnom planu. U kulturi se zadnjih godina puno napravilo, u Veleposlanstvu podržavamo slovenske umjetnike koji dolaze ovamo, a dajemo i podršku učenju slovenskog jezika – rekla je Tamara Plankar.

Varaždinski osnovci od jeseni imaju mogućnost učiti slovenski jezik u školi

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković održao je u palači Patačić sastanak s ravnateljima i ravnateljicama sedam osnovnih škola Grada Varaždina na temu mogućnosti uvođenja slovenskog jezika u varaždinske osnovne škole, po modelu C. Ovim projektom učenici će dobiti mogućnost da uče slovenski jezik, a model C podrazumijeva njegovanje stranog jezika i kulture zemlje susjeda te istraživanje njezinih bogatstva. Veliku podršku ovoj inicijativi dala je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora koja je nazočila sastanku, a pridružili su joj se i Tamara Plankar iz Veleposlanstva Republike Slovenije, Barbara Riman iz Instituta za etnička pitanja iz Ljubljane, Martina Lesjak iz Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“ te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.

Projekt će, uz mogućnost učenja slovenskog jezika, uvelike utjecati i na jačanje suradnje između susjednih zemalja Hrvatske i Slovenije, promicati međusobno razumijevanje te poticati kulturnu raznolikost i međukulturalne odnose među učenicima. Također, djeci i mladima omogućuje se pristup novim jezičnim vještinama proširujući tako njihovu perspektivu. U konačnici, mogućnost učenja novog jezika obogaćuje obrazovno iskustvo učenika, pridonoseći njihovom sveobuhvatnom razvoju.

Fotogalerija: ____________

__________________________

Priprema i objava članka sufinancirana je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.