Sveti Đurđ / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Crkva sv. Jurja / Foto: Kristijan Skočibušić

U srcu ravnice ludbreške Podravine

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Sveti Đurđ nalazi se u srcu ravnice ludbreške Podravine, u zagrljaju rijeka Plitvice i Drave. Općinske granice na zapadu mu omeđuje Općina Martijanec na istoku Veliki Bukovec, na jugu grad Ludbreg, te na sjeveru Međimurska županija. Iako se ne nalazi na glavnim cestovnim i željezničkim pravcima, riječ je o infrastrukturno kvalitetno organiziranoj općini. Naselja su prometno dobro povezana s Varaždinom i Ludbregom, a komunalna i društvena infrastruktura je na najvišoj razini.

Plodne njive i bogatstvo vode od davnina određuju gospodarski život na tom području. Većina stanovništva se bavi poljoprivredom, no u toj općini uspješno posluje i više desetaka obrtnika, te malih i srednjih poduzetnika.

Povijesni izvori otkrivaju da se tijekom stoljeća na tom području odvijao vrlo bogat kulturni i društveni život o čemu svjedoče materijalni ostaci te kulturno-povijesni spomenici. Najvrijedniji je crkva sv. Jurja iz 18. stoljeća. Crkva je više puta obnavljana, no sačuvan je vrijedan crkveni namještaj i slike koje pripadaju kasnom baroku.

U skupinu vrijednih sakralnih i kulturno-povijesnih spomenika koja se nalaze na području općine Sv. Đurđ ubrajaju se kapela sv. Roka sagrađena 1768. godine u Karlovcu Ludbreškom, te kapela sv. Barbare s kraja 18. stoljeća sagrađena u Strugi.

_____________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec

 

Saznaj više: ,