Sveti Ilija / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Pogled na crkvu sv. Ilije / Foto: Arhiva Terra vox

Nezaboravan pogled na Varaždin

Autor: Kristijan Skočibušić

Na slikovitim brežuljcima s kojih se pruža nezaboravan pogled na grad Varaždin i njegovu okolicu s jedne strane, te na dolinu rijeke Bednje i gore Ivančicu i Čevo s druge strane smjestila se Općina Sveti Ilija. Materijalni tragovi života na tom području mogu se pratiti od pretpovijesnih i antičkih vremena do srednjega vijeka, no prvi pisani dokument u kojem se spominju toponimi Obreš i Beletinec je isprava zagrebačkog Kaptola iz 1236. godine.

Na području općine Sveti Ilija nalazi se više vrijednih kulturno-povijesnih spomenika uz koje su vezane zanimljive povijesne priče i legende. Kurija na imanju Obrež vjerojatno je podignuta u 17. stoljeću te je neko vrijeme bila u posjedu grofova Patačića od Zajezde koje povijest pamti kao vinopije. Gotovo začuđujuće zvuči podatak da se uz njihovu kuriju Obrež veže svojevrsni antialkoholni  pokret. Naime, tridesetih godina 19. stoljeća u Svetom Iliji djelovao je „ pokret“  koji  je zagovarao pretjerano ispijanje vode!

Kurija Seketin jedan je od najljepših dragulja u mozaiku kurija i klijeti sagrađenih na Varaždinbregu. Sagrađena je u 17. stoljeću i više je puta dograđivana. Vlasnici Seketina bili su Patačići i Draškovići, a sada je u posjedu obitelji Puttar.

Na mjestu današnje crkve sv. Ilije, izgrađene 1914. godine, bila je stara gotička crkva koja je više puta pregrađivana. Uništena je 1895. u snažnom potresu. Župa sv. Ilije prvi put se spominje 1334. godine.

Među značajne spomenike kulture ubraja se i crkva Svih svetih u Beletincu. Crkva s grobljem čini jedinstvenu cjelinu. Unatoč brojnim adaptacijama i uređenjima, do danas su sačuvani elementi gotike iz 14. stoljeća.

Naselja: Beletinec, Doljan, Križanec, Krušljevec, Seketin, Sveti Ilija, Tomaševec Biškupečki, Žigrovec

_____________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.