Svjetski dan poezije

Objavljeno: 20.03.2022.
image

Pjesnici iz Hrvatske i Slovenije:  Stihovi su jači od metaka!

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (19. 3. 2022.) – Više od 50 pjesnika i glazbenika iz Hrvatske i Slovenije okupilo se u Županijskoj palači u Varaždinu na pjesničkom maratonu „Poezijom govorim“. Maraton je povodom Svjetskog dana poezije održan četvrti put u organizaciji udruge „Ritam misli“ iz Varaždina. Ovaj put je bio „obojen“ u žutu i plavu boju te je počeo čitanjem poezije ukrajinskih autora i porukom: „Stihovi su jači od metaka“.

Naša udruga „Ritam misli“ na promoviranju poezije radi već desetak godina organizirajući brojne programe, među kojima je i ovaj međunarodni maraton koji je održan nakon dvije godine stanke. Želimo reći „stop“ ratu, „ne“ nasilju, oružju i zlostavljanju. Izrezali smo puno plavih i žutih leptira jer simboliziraju preobrazbu, bolji život i slobodan let, što želimo svim Ukrajincima – rekla je predsjednica udruge Ljubica Ribić.

Čestitke i dobrodošlicu sudionicima je uputila zamjenica župana Silvija Zagorec.

Više nego ikada potrebne su nam pozitivne emocije, lijepi i ohrabrujući stihovi te topla riječ. Samo upornošću širenja pozitivnih vibracija možemo pobijediti loše osjećaje koji nas danas okružuju. Veliki francuski pjesnik Jacques Prévert je rekao: „Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi i ono što se često dogodi“. Čestitam vam svima Svjetski dan poezije, budimo ambasadori iskrenih stihova – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Događanje su podržale i Jožica Bračun Bokor, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH, te savjetnica za kulturu u Varaždinskoj županiji Sandra Malenica.

Sudionici pjesničkog maratona su se iz Županijske palače uputili na Trg Matije Gupca, gdje su posadili drvo koje će prenositi „pjesnički šum“.

Fotogalerija: _______________________