Trakošćan / Varaždinska županija

Objavljeno: 09.09.2021.
image

Dvorac Trakošćan s jezerom (Foto: Varaždinska županija)

Graditeljski biser Hrvatskog zagorja

Autor: Kristijan Skočibušić

Dvorac Trakošćan graditeljski je biser Hrvatskog zagorja. Mnogi će reći najljepši dvorac u Hrvatskoj! Nastao je krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, tek znamo da su od kraja 14. stoljeća vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. U stoljećima što su slijedila dvorac je često mijenjao vlasnike. tako je bilo sve do 1527. godine kada ga kupuje hrvatski ban i zagrebački biskup Juraj Drašković s bratom Gašparom. Trakošćan će u posjedu grofovske obitelji Drašković ostati sve do 1945. godine.

U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. stoljeća, dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten je i počinje naglo propadati s izgledima da na kraju bude tek ruševina u kojoj će siguran dom imati divlje životinje. Budući da je uz Trakošćan vezana višestoljetna povijest grofovske obitelji Drašković, s takvim stanjem utvrde nije se mirio grof Juraj V. Drašković. On prodaje neka imanja s dvorcima Klenovnik i Čalinec kako bi prikupio novac za obnovu dvorca Trakošćan. Bilo je to polovicom 19. stoljeća kada se u obitelji Drašković ponovno budi zanimanje za njihov titularni grad.

Takav interes za dvorac Trakošćan u duhu je novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu Juraj V. Drašković tvrđavu obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Obnova stare i oronule tvrđave trajala je tri godine (od 1853. do 1856. godine). Rezultat toga velikog i dobro osmišljenog posla je prekrasan neogotički dvorac s raskošno uređenom unutrašnjosti.

Iduće generacije Draškovića povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju, ubrzo zatim dvorac je nacionaliziran. Danas je Trakošćan najposjećeniji dvorac u Hrvatskoj, a park i jezero u o podnožju dvorca popularno su mjesto za izlete, aktivnosti u prirodi, ali i mjesto susreta, snimanja filmova i vjenčanja u obližnjoj kapeli.

Dvorac Trakošćan s parkom i jezerom zaštićeni je spomenik graditeljske baštine i prirode. Spomenimo još tek da je Trakošćansko jezero umjetna akumulacija nastala izgradnjom brane 1853. i 1862. godine. Trakošćansko jezero čine vode koje se slijevaju s Maceljeske gore i okolnih brežuljaka. Voda koja otječe iz jezera je rijeka Bednja koja se ulijeva u Dravu kod drugog velikog dvorca obitelji Drašković u Velikom Bukovcu.

Izvori: _________

  1. Đurić, Tomislav ; Feletar, Dragutin. (1991.) : Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske. Matica hrvatska. Koprivnica.
  2. Obad – Šćitaroci, Mladen. (1989.) : Perivoji i dvorci Hrvatskog zagorja. Školska knjiga. Zagreb. 
  3. Klemm, Miroslav ; Težak, Spomenka ; Glavica-Ječemenica, Blanka ; Kopjar, Sanja. (2003.) : Dvorci i kurije Varaždinske županije (katalog). Maruševec.
  4. Szabo, Đuro. (1938.) Kroz Hrvatsko zagorje. Zagreb.

Fotogalerija / Anita Gudelj-Skočibušić: _____________