Trnovec Bartolovečki / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Nova crkva u središtu Trnovca (Foto: Kristijan Skočibušić)

Općina visokog gospodarsko i društvenog standarda

Autor: Kristijan Skočibušić

Trnovec Bartolovečki spada u grupu većih i razvijenijih općina u Varaždinskoj županiji. Smještena je na samom ulazu u grad Varaždin iz pravca Ludbrega i takav prostorni položaj omogućio joj je u zadnjih dvadesetak godina brzi gospodarski napredak. To prije svega treba zahvaliti Slobodnoj zoni Sjever i Poslovnoj zoni Trnovec u kojima radi više od tri tisuće radnika. Trnovec Bartolovečki općina je moderne infrastrukture i kvalitetnog društvenog života.

Inače, povijesni izvori nam otkrivaju da se posjed Trnovec prvi put spominje 1471. godine u listini koja regulira posjede Zagrebačkog i Čazmanskog kaptola. Tijekom povijesti posjed je često mijenjao vlasnike, a posljednji njegov vlasnik bila je obitelj Erdödy, koja je davala varaždinske župane. Od sakralnih i kulturno-povijesnih spomenika na području Općine Trnovec Bartolovečki posebno valja istaknuti crkvu sv. Bartola u Bartolovcu. Današnji izgled crkva dobiva 1921. godine, no Župa sv. Bartola spominje se daleke 1258. godine.

U Trnovcu je, zbog velikog povećanja broja vjernika, 1995. godine utemeljena nova župa, a za potrebe vjernika izgrađena je Župna crkva Majke Božje Snježne s pastoralnim centrom. Općina Trnovec Bartolovečki daje veliki doprinos gastronomiji Varaždinske županije. Tradicionalni kolač ovog kraja „prosta trnovečka makovnjača“ zaštićen je jamstvenim žigom.

Naselja: Bartolovec, Trnovec, Šemovec, Štefanec, Zamlaka i Žabnik

_____________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.