Udruga proizvođača povrća i voća “Zeljari” obilježila 25 godina rada

Objavljeno: 17.02.2024.
image

Uspješno proizvode povrće i ponosno čuvaju vrijednosti Varaždinskog zelja

Autor: tp / Foto: Varaždinska županija

VIDOVEC – Udruga proizvođača povrća i voća “Zeljari”, čiji članovi neumorno rade na promociji poljoprivrednih proizvoda iz varaždinskog kraja, obilježila je 25 godina rada. Svečanom obilježavanju nazočili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša,  dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Mara Bogović, voditeljica Područne službe za stručnu podršku u Ministarstvu poljoprivrede  – područne jedinice Varaždin te mnogi drugi gosti.

Marija Cafuk, predsjednica udruge ” Zeljari” tom prigodom je rekla: – Naša udruga je bila prva poljoprivredna udruga osnovana na ovom području. Za prvog predsjednika izabrani je Zlatko Zagorec i od tih dana udruga okuplja poljoprivredne proizvođače ne samo iz naše općine nego i iz cijele Varaždinske županije. Svi problemi koji su se pojavljivali na području poljoprivrede nastojali su se rješavati putem udruge.

Već 2002. godine počela je naša priča oko zaštite Varaždinskog zelja koje je dio našeg identiteta, kulture i tradicije. Posebno smo bili ponosni kada smo 2011. godine dobili oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a 2017. godine je Europska unija donijela Uredbu o upisu Varaždinskog zelja u Registar zaštićenih oznaka izvornosti. Moram naglasiti kako smo od samih početaka djelovanja najaktivnija udruga u općini Vidovec i zasigurno jedna od najaktivnijih u Varaždinskoj županiji. Surađujemo s ostalim udrugama, pomažemo u humanitarnim akcijama, a skoro ni jedna skupština ili druženje je nezamislivo bez varaždinskog zelja na stolu. Najbolja potvrda našeg rada je tradicionalna Zeljarijada koja je postala pravi brend Vidovca, Varaždinske županije i cijele Hrvatske. 

Župan Anđelko Stričak čestitao je članovima veliku obljetnicu pohvalivši aktivnosti udruge koje idu u smjeru promocije naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

– Prije 25 godina poljoprivredni proizvođači s područja općine Vidovec shvatili su da će biti puno lakše organizirati i proizvodnju, a potom i prodaju ako se organiziraju. Tada su se organizirali u udrugu iz koje je poteklo puno toga lijepoga i korisnoga. Naime, upravo oni su inicirali zaštitu Varaždinskog zelja, potom su ga zaštitili na državnoj razini, a zatim na europskoj. Organizirali su cijeli niz smotri pa između ostalog i jednu od najpoznatijih manifestacija – ‘Zeljarijadu’. Da nije bilo „zeljara“ ne bi bilo svih tih akcija i manifestacija i ne bi se toliko čulo za zelje. Članovi zaista vrijedno rade, promoviraju svoj kraj i odazivaju se na sve naše pozive te ih je uvijek lijepo vidjeti u atriju ili ispred županijske palače kako ponosno prezentiraju svoje proizvode – zaključio je župan te obećao udruzi daljnju pomoć.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je kako je Vidovec centar poljoprivredne proizvodnje sjeverne Hrvatske, a zeljarski kraj prepoznatljiv je u Hrvatskoj, ali i diljem Europske unije.

– Kao načelnik ponosim se ovom udrugom u kojoj rade i djeluju vrijedni i marljivi ljudi. To su dokazali mnogobrojnim aktivnostima. Najbolji znak Vidovca, odnosno same udruge, je Varaždinsko zelje i taj dio me svugdje prati. Za ‘Zeljarijadu’ svi znaju. Imamo preko 530 OPG-ova i to ostavlja dubok trag u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske. Općina Vidovec maksimalno pomaže OPG-ove bilo kroz uređenje poljoprivrednih puteva ili nekim drugim načinima, a siguran sam da će tako biti i dalje – rekao je načelnik Hranić.

U sklopu obilježavanja podijeljene su i prigodne zahvalnice ustanovama i institucijama koje pomažu udrugu. Posebna priznanja primili su članovi osnivači udruge:  Zlatko Zagorec, Nadica Cafuk i Zdravko Težak.

U ime nagrađenih obratio se prvi predsjednik udruge Zlatko Zagorec posebno istaknuvši entuzijazam, volju i želju da se napravi nešto korisno i vrijedno kako za poljoprivredne proizvođače tako i za cijeli varaždinski kraj.