Udruga žena “Cvijet” Šemovec

Objavljeno: 23.09.2021.
image

Članice Udruge žena “Cvijet” / Foto: Arhiva Udruge

Šemovečkoj tradiciji udahnuli novi život

Autor: Kristijan Skočibušić

Udruga žena „Cvijet“ Šemovec (Općina Trnovec Bartolovečki) djeluje od 2007. godine i broji 30-ak aktivnih članica i članova. Anita Rep obnaša dužnost vršiteljice predsjednice Udruge u čijem sastavu djeluje pjevačka i dramska skupina. Njihovi nastupi su kreativni i zabavni tako da uveseljavaju zaljubljenike i poštovatelje narodne tradicije diljem Varaždinske županije, ali i šire. Redovito sudjeluju na raznim smotrama i manifestacijama kao što su: Žetvene svečanosti KUD-a MAK, Tak se negda pre nami delale (Udruga Gotali), Dani kruha i dr.

No, temeljna zadaća Udruge je njegovanje i održavanje starinskih običaja šemovečkoga kraja. Želja i cilj je sačuvati ih od zaborava i njihovu ljepotu i sadržaj prenijeti na mlađe generacije. Dobro je mladi znaju kako su nekada živjeli njihovi preci. Iz njihovog života mogu puno toga naučiti: što se i kad radilo, kako se prehranjivalo, kakav su zabavni život imali, kako su se oblačili i sl.

Na tome tragu bile su aktivnosti Udruge od osnivanja do danas. Ostvarena je uspješna i sadržajna suradnja s mnogu sličnim društvima i udrugama diljem Hrvatske, Osnovnom školom Šemovec, Općinom Trnovec Bartolovečki i Varaždinskom županijom. Posebno je bila uspješna 2020. godine kada je Udruga žena “Cvijet” dobila Individualni žig za tradicionalni kolač pod nazivom ŠEMOVEČKA KELEŠICA.

Dobivanjem Individualnog žiga za Šemovečku kelešicu Udruga sljedećih deset godina ima mogućnost marketinga i promocije ne samo naselja Šemovec već i cijele Općine Trnovec Bartolovečki u domovini i inozemstvu. Šemovečka kelešica je težački kolač naših predaka. Naime, to je kolač izrađen od “siromašnijih” sastojaka, ali vrlo hranjiv i izdašan. Kelešica od masti, jaja, vrhnja, brašna i mlijeka, s kojim se mijesilo, jako je zasitno jelo, ali ne sjeda na želudac i ne uspava.

Članice Udruge žena “Cvijet” postupak izrade Šemovečke kelešice opisuju: – Složi se ukrug i prereže se, zato ju je poslije lakše rezati. Dok kuhamo grah, naveke znamo ispeći kelešicu. U Šemovcu i okolnim naseljima nije se svaki dan jelo meso jer ga nije bilo u izobilju. Često se kuhao grah, ali istovremeno pekla i kelešica. Jedinstvenog recepta nema. Recept je ovisio o tome tko je što imao doma. Jedni ih peku kao salenjake, drugi danas stavljaju i prašak za pecivo da se digne. Toga nekad nije bilo. Jedno je sigurno: Šemovečka kelešica je jako jednostavna i fina!

Sastojci Kelešice određuju povijest života mještana Šemovca kroz povijest. Nije bilo lako jer je većina obitelji bila siromašna. Njome su se prehranjivale obitelji nakon napornog i teškog rada na polju. Naime u Šemovcu je nekad prevladavalo košaraštvo, ali da bi se došlo do finalnog proizvoda trebalo je šibu zasaditi, uzgojiti, pokositi na polju, pobrati, kuhati, guliti, sušiti  i tek nakon svih tih faza krenulo se je u izradu košara i koševa, čijom su se prodajom uzdržavale obitelji. Zato se uz Šemovečku kelešicu uvijek veže šiba  – spoj siromaštva i radinosti.


Fotogalerija / Arhiva Udruge: ________


Fotogalerija / Žetvene svečanosti 2022. : _______________