Ukrajinski veleposlanik posjetio Varaždin

Objavljeno: 22.04.2022.
image

Kyrylych: Ukrajina je zahvalna Varaždinu i Varaždincima za pomoć koju pružaju izbjeglicama

Autor: TC / Foto:  Grad Varaždin

VARAŽDIN (21. 4. 2022.) – Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj  primio je izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyla Kyrylycha.  Na sastanku  su nazočili saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora koja je ujedno i članica Međuparlamentarne hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva, saborski zastupnik Damir Habijan te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Gradonačelnik je u ime Varaždina izrazio podršku i solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te je s veleposlanikom razgovarao o tijeku prihvata osoba iz Ukrajine, njihovom smještaju i uvjetima koje imaju u Varaždinu. Istaknuo je kako im Varaždin, sve stručne i operativne službe Grada stoje na raspolaganju te će maksimalan napor biti uložen kako bi im se olakšalo ovo razdoblje kao i uvjeti za njihov moguć ostanak, za školovanje, rad i život u Varaždinu.

Veleposlanik je u sklopu posjeta Varaždinu posjetio smještajne kapacitete za osobe iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini koji se nalaze u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Nakon posjeta Gradskoj vijećnici, gradonačelnik i saborski zastupnici u kratkoj su šetnji proveli veleposlanika užim gradskim centrom te su zajedno posjetili osobe iz Ukrajine smještene u Hotelu Turist gdje je mobiliziran prostor za kolektivni smještaj i trenutno prima 70 osoba.

Grad Varaždin je u suradnji sa svojim javnim ustanovama, za osobe iz Ukrajine osigurao besplatno korištenje kazališta, knjižnice, muzeja, bazena, a Gradska knjižnica naručila je i dodatne setove na ukrajinskom za učenje hrvatskog jezika.

Veleposlanik Kyrylych iskazao je izrazitu zahvalnost i zadovoljstvo na velikodušnom i nesebičnom prijemu osoba iz Ukrajine u gradu Varaždinu te na pomoći koja im se pruža.

Fotogalerija: ______________

—————————————————————-