Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju i opskrbu hranom

Objavljeno: 13.11.2022.
image

Ernoić: Glad uzrokuje neravnomjerna raspodjela hrane

Izvor: Gradski muzej Varaždin

VARAŽDIN (13. 11. 2022.) – U sklopu Srijede u Muzeju 16. studenoga u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom Jesu li klimatske promjene doista glavni krivac za nesigurnost u opskrbi hranom?, koje je pripremio dr. sc. Miljenko Ernoić.
Klima se sve vidljivije mijenja, zbog čega se mora mijenjati i naš odnos prema prirodi i proizvodnji hrane. Znanstvenici iznose različite hipoteze o stvarnom utjecaju i brzini klimatskih promjena, udjelu ljudskog djelovanja te o tome mogu li se one promatrati globalno ili na razini regija i ekstremnih događaja. Podizanje svijesti o opasnostima klimatskih promjena, koje dovode i do problema u opskrbi hranom, je važno, no izvorište nestašice hrane leži i u njezinoj proizvodnji. Proizvodnja hrane postala je industrija koja hranu pretvara u robu s kojom se globalno trguje. Velike korporacije ne prežu iskorištavati prirodne resurse na način koji ne uključuje njihovu održivost i obnovu, dok ih mali proizvodni sustavi temeljeni na obiteljskoj poljoprivredi koriste na trajniji, održiviji način jer o njima ovisi opstanak njihovih obitelji.
Kako ističe predavač, nije dobro plašiti ljude da su glavni uzroci gladi na Zemlji klimatske promjene i povećanje broja stanovnika jer to nije istina i predstavlja retoriku nesposobnih svjetskih političara. Glad uzrokuje neravnomjerna raspodjela hrane, odnosno njezino trgovanje, bacanje, neodrživi sustavi proizvodnje koji uništavaju tlo i vodu kao osnovne resurse te stalni ratovi. Klimatskim promjenama moramo se prilagođavati, a svojim djelovanjem i odnosom prema prirodi doprinositi ublažavanju brzine i jačine njihova učinka na proizvodnju hrane.
Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. U srijedu, 16. studenoga je i Dan Gradskog muzeja Varaždin pa će tim povodom ulaz za razgled svih izložbenih postava biti besplatan. Muzejski postavi otvoreni su od 9 do 17 sati.