Utvrda Čanjevo / Varaždinska županija

Objavljeno: 28.09.2021.
image

Ostaci utvrde Čanjevo / Foto: Varaždinska županija

Visočke haramije porazile Osmanlije

Autor: Kristijan Skočibušić

Područje Kalnika od davnina je imalo važan strateški položaj tim više što su tim područjem prolazili važni cestovni pravci još od rimskoga doba. Na vrhovima i padinama Kalničkoga gorja tijekom povijesti izgrađeno je više utvrda koje su imale obrambeni značaj te dvoraca i kurija  u kojima su vlastelini toga kraja živjeli, razvijali gospodarsku aktivnost i vodili dinamičan društveni i kulturni život. Na području današnje općine Visoko nalazilo se više takvih kulturno-povijesnih građevina.

Svakako, jedna od značajnijih je utvrda Čanjevo koja se nalazi na jugozapadnim obroncima Kalničkog gorja iznad istoimenog naselja. Riječ je utvrdi smještenoj na velikoj stijeni izgrađenoj vjerojatno u 15. stoljeću kao burg obitelji Špirančić. U 16. stoljeću burg je preuređen u vojna utvrdu na granici prema turskom carstvu, a nalazi se u vlasništvu obitelji Praškoci. Utvrda Čanjevo u to vrijeme bila je dio obrambenog sustava utvrda izgrađenih na širem području južnog dijela Varaždinske županije. U njoj je bila smještena vojna posada (haramije) čija je zadaća bila čuvanje i nadziranje granice prema turskom carstvu i zaštita lokalnog stanovništva. Povijesnih podataka o utvrdi Čanjevo nema mnogo iako je, sudeći prema položaju i veličini ruševnih ostataka, imala veliki značaj.

Budući da nema pouzdanih povijesnih izvora zašto je i kada napuštena te srušena utvrda Čanjevo, provedena arheološka istraživanja (provode se od 2003. godine) i dobiveni rezultati navode na zaključak da je se to dogodilo tijekom prve polovice 18. stoljeća. Uz to, tijekom arheoloških istraživanja provedenih od 2003. do 2007. godine na lokaciji utvrde Čanjevo pronađeni su keramički ulomci vučedolske kulture, jedne od najznačajnijih prethistorijskih kultura Europe, koja je trajala od 3000. do 2500. g. pr. Krista.

Općina Visoko već dvadesetak godina nastoji utvrdu dijelom obnoviti i zaštiti te je pretvoriti u atraktivno turističko odredište. Na tome tragu je i uprizorenje Bitke za Čanjevo. Naime, svake godine u listopadu na samoj utvrdi održava se bitka za Čanjevo kojom se uprizoruje sukob osmanske vojske i visočkih haramija. Riječ je legendi prema kojoj su hrabri branitelji (haramije) obranili utvrdu od turskih napada i spasili lokalno stanovništvo od pogibelji i zarobljeništva. Zbog atraktivnosti događaja, okupi se velik broj posjetitelja, što lokalnog stanovništva, što gostiju i jedina je manifestacija koja budi svijest građana o tom važnom dijelu naše povijesti i kulturne baštine.

U podnožju brda na kojem se nalazi utvrda Čanjevo u drugoj polovici 18. stoljeća obitelj Ožegović sagradila je kuriju. To je lijepo zdanje s više vrijednih predmeta u njenom interijeru. Kurija je tijekom povijesti promijenila više vlasnika, a raznim pregradnjama i dogradnjama bitno joj je izmijenjen prvobitni izgled. Danas je u privatnom vlasništvu.


Izvori: _______________

  1. Bekić, Luka. (2008.) : Utvrda Čanjevo – istraživanja 2003.-2007. Visoko.
  2. Đurić, Tomislav ; Feletar, Dragutin. (1991.) : Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske. Matica hrvatska. Koprivnica.
  3. Szabo, Gjuro. (1920.) : Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji. Zagreb.

 

Saznaj više: , , , ,