Vabučin

image

Vabučin (Varaždinski bučin namaz) / Foto: Arhiva Terra vox

Ukusan i zdrav namaz

Autor: Kristijan Skočibušić

Vabučin je namaz napravljen od sjeckanih bučinih koštica, češnjaka i varaždinskog bučinog ulja i malo soli. Riječ je o osebujnom ukusnom, ali i zdravom namazu. Namaz ne sadrži aditive ni konzervans. Vabučin je prava vitaminska bomba, bogat je visokokvalitetnim masnim kiselinama i aminokiselinama. No, tu nije kraj. Vabučin ima veći postotak željeza nego meso.

Naziv Vabučin (Varaždinski bučin namaz) otkriva njegovo geografsko podrijetlo i njegov glavni sastojak. Namaz ima veliku gastronomsku vrijednost i kvalitetu. To je kreativan namaz koji se može ponuditi u raznim prigodama serviran u malim zalogajima kao predjelo prije ručka, dobro se slaže uz piletinu, junetinu, meso od divljači, sir i povrće.

Područje proizvodnje Vabučina obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije. Zaštićen je jamstvenim žigom pri Zavodu za
intelektualno vlasništvo.


Dobro je znati ..

✓  Vabučin (Varaždinski bučin namaz) osmislila je gospođa Ivanka Pust.
✓  Vabučin ima iznimno veliku gastronomsku vrijednost, a neki ga po kvaliteti stavljaju u red namaza pripremljenih od tartufa.
✓  Vabučin se priprema isključivo od namirnica proizvedenih na području Varaždinske županije (bučine koštice, Varaždinsko bučino ulje,…)


Recept:

Sastojci:
150 g bučinih koštica
1 manji luk
1 češanj češnjaka
2 žlice varaždinskog bučinog ulja
1 žličica bijelog octa
sol
papar

Priprema:
Na tavi bez ulja kratko prepeći bučine koštice, posoliti ih i malo ohladiti. Dvije trećine koštica fino samljeti, a ostatak sitno nasjeckati. Luk i češnjak isjeckati što sitnije. Pomiješati sve sastojke, dodati varaždinsko bučino ulje i žlicu bijelog octa. Sve dobro sjediniti i još malo začiniti. Ostaviti u hladnjaku sat, dva da se dobro prožmu svi sastojci.

Recept je preuzet iz knjige: D. Crleni: Varaždinsko bučino ulje : Kulinarsko zlato


 

 

 

 

Oznake:,