Varaždin

image

Stari grad u Varaždinu (Foto: Kristijan Skočibušić)

Barokni biser sjevera Hrvatske

Autor: Kristijan Skočibušić

Grad baroka, glazbe, cvijeća, novih ideja, crkava i samostana, grad ugodnog življenja – to je Varaždin! Nalazi se u srcu Varaždinske županije čije je ujedno administrativno, kulturno, političko, gospodarsko, biskupijsko, društveno i obrazovno središte. Grad ima jako dugu i bogatu povijest. Slobodnim i kraljevskim gradom postao je 1209. godine.  U palači Drašković od 1756. do 1776. godine bilo je sjedište bana i Hrvatskog kraljevskog vijeća. Varaždin je u to doba glavni grad Hrvatske.

Brojni su spomenici koji govore o bogatoj povijesti grada tijekom povijesti, no povijesna jezgra Varaždina, nastala je najvećim dijelom u 18. stoljeću. Iznimnu kulturno-povijesnu, spomeničku i simboličku vrijednost za grad Varaždin ima Stari grad. Gotičko-renesansno-baroknu građevinu podigli su grofovi Celjski u 15. st, a kasnije će tijekom 17. i 18. st. varaždinskom Starom gradu novu vrijednost dati brojnim dogradnjama i preuređenjima grofovi iz obitelji Erdödy. Središnjim gradskim trgom dominira Gradska vijećnica, sagrađena je u 15. stoljeću u gotičkom stilu, no kasnijim dogradnjama dobiva i druga stilska obilježja, a današnji klasicistički izgled rezultat je dogradnje iz 1793. godine. Gradska vlast neprekidno u njoj stoluje od 1523. godine što je svrstava među najstarije na europskom tlu.

U povijesnoj jezgri Varaždina tijekom 17. i 18. st. raskošne palače izgradile su neke od najutjecajnijih hrvatskih plemićkih obitelji kao što su Drašković, Patačići, Erdödy, Keglevići, Zakmardy, a palača Varaždinske županije podignuta je 1770. godine.

U Varaždinu gotovo da nema ulice ili trga koji nema svoju crkvu ili kapelu. Među najvrjednije u povijesnom, sakralnom, graditeljskom te simboličkom smislu ubrajaju se crkva Marijina Uznesenja (pavlinska crkva – danas varaždinska katedrala), Franjevačka crkva sa samostanom (ima najviši zvonik od svih varaždinskih crkava – 54 metra), crkva sv. Nikole, Uršulinska crkva sa samostanom, Kapucinska crkva i samostan … Veliku vrijednost imaju i građevine u kojima su danas smještene obrazovne i kulturne institucije (zgrada Gimnazije, HNK-a, palača Herzer, palača Prašinski-Sermage i dr.).

Jedan od simbola Varaždina je i njegovo groblje nastalo krajem 18. stoljeća. Temelje današnjeg izgleda i sjaja dao mu je početkom 20. st. Herman Haller stvorivši jedinstveni prostor iznimne vrijednosti u kojem se na najljepši način prožimaju, te u suglasju nadopunjuju hortikulturni elementi s umjetničkim spomenicima.

_____________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.

Fotogalerija:___________________

 

Oznake:, , , , ,