Varaždinska županija

image

Potpisan Razvojni sporazum za sjever Hrvatske vrijedan 15,2 milijarde kuna

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

U palači Varaždinske županije potpisan je Razvojni sporazum za sjever Hrvatske ukupne vrijednosti 15,2 milijarde kuna. U prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Razvojni sporazum je potpisalo osmero ministara, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te petorica župana, domaćin Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Posebno mi je drago što je najstarija županija u Hrvatskoj domaćin potpisivanja Razvojnog sporazuma u godini u kojoj se obilježava 840. obljetnica prvog spomena Varaždinske županije, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

Koliko je ovaj Razvojni sporazum važan, govori i to da ovakvog investicijskog „booma“ u prošlosti Varaždinske županije i cijelog sjevera Hrvatske nije bilo. Na pojedine projekte smo čekali između 20 i 30 godina, pa ne treba naglašavati koliko smo zadovoljni što se s njima napokon kreće. Projekti Varaždinske županije su ukupne vrijednosti gotovo 1,5 milijarde kuna, a to su: Centralni operacijski blok Opće bolnice Varaždin vrijednosti 460.000.000 kuna, Sveučilišni kampus Varaždin – faza II vrijednosti 186.787.177 kuna, Palača Erdődy Patačić – umjetničko obrazovni centar sjeverne Hrvatske vrijednosti 110.000.000 kuna, Izgradnja geotermalne elektrane za eksploataciju geotermalne vode eksploatacijskog polja “Lunjkovec – Kutnjak” vrijednosti 615.000.000 kuna, revitalizacija Arboretuma Opeka u Marčanu vrijednosti 58.492.550,92 kune, Obnova i prenamjena dvorca Šaulovec u Europski talent centar – Centri izvrsnosti Varaždinske županije vrijednosti 25.000.000 kuna te Znanstveno-nastavno-tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever vrijednosti 32.000.000 kuna – naveo je župan Stričak.

Za Varaždinsku županiju je predviđeno i 17,5 milijuna kuna za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

Sve to će donijeti dosad najveći iskorak u podizanju kvalitete života naših sugrađana. Treba napomenuti da su ogromna sredstva za gospodarstvo sjevera Hrvatske, 100 milijuna eura, predviđena i Planom za industrijsku tranziciju. Zahvaljujem Vladi premijera Plenkovića na podršci u realizaciji projekata važnih za Varaždinsku županiju i cijeli sjever Hrvatske – istaknuo je Stričak.

Svima je na suradnji zahvalila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Potpisivanjem Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske dali smo zajednički okvir vrijedan 15,2 milijarde kuna različitih strateških projekata. Zajednički sa županima pet županija definirali smo jasne strateške i kapitalne projekte koji trebaju u značajnoj mjeri podići  konkurentnost, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području. Proteklih mjeseci u suradnji sa županima smo identificirali da su to projekti dominantno u segmentima prometa i mobilnosti, kako unutar samih županija, tako i onih projekata koje povezuju županije međusobno, a i povezuju ih i s glavnim prometnim pravcima RH. Osim toga, tu je regionalna obrazovna infrastruktura, zdravstvena infrastruktura, obnova kulturne baštine u svrhu razvoja održivog turizma, ali i svih drugi gospodarski projekti koji će zasigurno promijeniti kvalitetu života i podići sliku regije sjever Hrvatske. Započeli smo s planovima industrijske tranzicije regija, pri čemu je Plan industrijske tranzicije sjevera Hrvatske već završen. Planira se okvir zelene i digitalne tranzicije i transformacije gospodarstva, tako da će uz ove javne, velike strateške projekte, svoje mjesto i svoj prostor u izvorima financiranja dominantno iz fondova Europske unije pronaći i gospodarstvenici s ovoga područja – rekla je ministrica Tramišak.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da ovo Sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske i za razvoj cijele Hrvatske.

Andrej Plenković

Hrvatska je riješila sve svoje ključne nacionalne zadaće i naš je cilj da, nakon članstva u Europskoj uniji i NATO-u, doprinosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života građana diljem Hrvatske. Upravo to je smisao ovog Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske. Korištenje nacionalnih i europskih sredstava te sredstava javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razdoblju, a očekujem da će se ta poboljšana kvaliteta života po prioritetnim projektima za svaku županiju te po zajedničkim projektima osjetiti kroz nekoliko godina. Važno je da shvatimo i financijske okvire: za Bjelovarsko-bilogorsku županiju riječ je o dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku 788 milijuna kuna, za Krapinsko-zagorsku 875 milijuna kuna, Međimursku 816 milijuna kuna, Varaždinsku 1,475 milijardu kuna plus zajednički projekti koji onda cijeli okvir dovode na 15,2 milijarde kuna. Tu je, naravno, i puno sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za strateške i infrastrukturne projekte koji će se realizirati. O sveobuhvatnosti pristupa govori da je ovdje osam ministara koji su potpisali Sporazum, a to znači da smo sagledali sve ono što je važno za sjever Hrvatske u desetljeću koje je pred nama – istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

Na potpisivanju sporazuma bili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, kao i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, europski i saborski zastupnici te bivši župan Radimir Čačić.

Prije samog potpisivanja Sporazuma premijer Plenković je sa suradnicima i u pratnji župana Anđelka Stričaka posjetio tvrtku Vindija, koja zapošljava više od 4.000 ljudi, kao i gradilište Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin.

Fotogalerija: _______________________

 

Oznake:, , , , , , , , , , , , , , ,