Varaždinska županija digitalizira građevinske i lokacijske dozvole

image

Zagorec: Digitalizacijom javna uprava postaje učinkovitija

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (24. 3. 2022.) – U Varaždinskoj županiji u tijeku je digitalizacija lokacijskih i građevinskih dozvola te drugih akata o gradnji, koja se provodi u sklopu projekta „e-Arhiva“ Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Cilj je skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine, čime će se postići administrativno rasterećenje i nepotrebni troškovi, pri čemu je predviđeni rok završetka lipanj 2022. godine (bez Grada Varaždina).

Na području županije ukupno će biti skenirano oko 30.000 dokumenata, čija digitalizacija traje i u ispostavi Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije u Ludbregu. Kako se odvija projekt, provjerili su zamjenica župana Silvija Zagorec i resorni pročelnik Mario Sambolec. U Ispostavi Ludbreg skeniranje je počelo ovoga mjeseca i dosad je skenirano 3.475 akata, pri čemu su najstariji akti o gradnji iz 1973. godine.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec pojasnio je što digitalizacija obuhvaća i što ona znači za građane.

Ovaj projekt za građane ima višestruke pogodnosti. Realizacijom projekta imat ćemo situaciju da ukoliko vam treba neki stari akt, odnosno akt za gradnju koji se trajno čuva, kao što su lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, više nećete morati obilaziti niz različitih institucija, već će ured za graditeljstvo imati pristup digitalnim aktima, koje će moći po zahtjevima „izvlačiti“ iz sustava – rekao je Sambolec.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je pozitivne učinke ovog projekta.

– Digitalizacijom javna uprava postaje učinkovitija. Ovaj projekt je na korist svim građanima Varaždinske županije u smislu da im štedimo i novac i vrijeme. Određenim dokumentima će se na ovaj način moći pristupiti daleko jednostavnije i bez nepotrebnih troškova – zaključila je Silvija Zagorec.

 

 

Oznake:, , ,