Varaždinska županija za kulturu osigurala 190 tisuća eura

Objavljeno: 26.02.2023.
image

Više novca za ustanove, KUD-ove i samostalne umjetnike

Autor: VMS / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (24. 2. 2023. ) – Opera na nalazištu Aqaue Iasae u Varaždinskim Toplicama, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, programi za djecu i mlade, kao i oni ustanova te kulturno-umjetničkih društava, samo su dio od ukupno 60 programa u kulturi koji će u 2023. godini biti održani uz financijsku podršku Varaždinske županije. Rezultat je to prvog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, putem kojeg je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća, dodijeljeno 190.000 eura ili 1,4 milijuna kuna, čak 63 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Ugovore o financiranju danas je župan Anđelko Stričak dodijelio predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga i samostalnim umjetnicima i poduzetnicima u kulturi, a u prisustvu člana Kulturnog vijeća dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu, te resornog pročelnika dr. sc. Miroslava Huđeka.

Ovaj Javni poziv predstavlja veliki iskorak. Prvi put je ovakav natječaj raspisan zasebno, samo za programe u kulturi, svima je bilo omogućeno da se prijave i dodijeljeno je više sredstava. Za 60 programa u kulturi, odnosno za sve prijavljene programe je dodijeljeno 190.000 eura, što je povećanje od 63 posto. Ovaj podatak jasno pokazuje da je riječ o najvećem, ali i o sveobuhvatnom javnom pozivu. Uključeni su svi dionici u kulturi, ustanove i udruge, a prvi put podršku su dobili samostalni umjetnici te druge fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi – rekao je župan Anđelko Stričak.

Konkretno, gradskim knjižnicama u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu, Lepoglavi su povećana sredstva, a konačno su sve knjižnice dobile sredstva za kupnju novih knjiga, napomenuo je Stričak.

KUD-ovi, koji su čuvari tradicijske kulture, dobili su tri puta više sredstava u odnosu na prijašnje godine. Podržani su i programi koji uključuju djecu i mlade, a i dalje podržavamo programe ustanova u kulturi – Gradskog muzeja Varaždin, Državnog arhiva, HNK u Varaždinu, zatim program Kerekesh Teatra. Prvi put podršku su dobili i programi pučkih učilišta u Novom Marofu i Varaždinu. Podržana je i opera na nalazištu Aqaue Iasae u Varaždinskim Toplicama, renomirani festivali Varaždinske barokne večeri te Festival čipke u Lepoglavi te brojni drugi programi koji obogaćuju kulturu naše županije – naveo je župan.

Naglasio je da je izuzetno važno da je osnovano Kulturno vijeće, koje će pomoći pri definiranju potreba u kulturi, ali i pri donošenju strateških smjernica. – Uvjereni smo da smo dali snažan vjetar u leđa svim dionicima u kulturi te da će to rezultirati brojnim novim i kvalitetnim programima u kulturi, koja je važan i prepoznatljiv element u Varaždinskoj županiji – istaknuo je župan Stričak.

Jedan od programa koji će biti održani u ovoj godini je koncert pod nazivom „Hrvatski dragulji“, za koji je financijska potpora dodijeljena samostalnoj umjetnici, članici Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, opernoj pjevačici Jeleni Štefanić.

Zahvaljujem svima koji su prepoznali projekt inačice koji se originalno zove „Croatian Jewels“, a koji je prije dvije godine podržalo i Ministarstvo kulture i medija te je bio prezentiran na stranom tržištu. Mogu reći da je jako teško biti slobodan umjetnik, posebno nakon pandemije koronavirusa. Zato je svaka potpora, svaka inicijativa da se ulaže u kulturu dobrodošla i pohvalna. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što je sada prvi put otvorila Javni poziv i za samostalne umjetnike koji se mogu  natjecati s vlastitim programom – rekla je Jelena Štefanić, koja je ujedno zahvalila u ime Varaždinskih Toplica, tamošnjeg Muzeja i Turističke zajednice, na dodijeljenim sredstvima za sljedeću ediciju Festivala „Noć tes Aqua Iasae“ koji će biti održan u rujnu ove godine.

Među knjižnicama koje su prvi put dobile podršku za nabavu knjižne građe je Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“ Ivanec, koja je potporu dobila i za književni natječaj „Draga domača rieč“, čiji je cilj njegovanje i očuvanje domaćeg kajkavskog izričaja.

Iako Varaždinska županija već dugi niz godina financira naš natječaj „Draga domača rieč“, ove godine prvi put financijsku potporu dobivamo za nabavu knjižne i neknjižne građe, što nam je iznimno važno. Mogu reći da govorim u ime svih ravnatelja narodnih, odnosno gradskih knjižnica jer to je poticanje rada naše primarne djelatnosti. Knjižnice će imati više financija za nabavu nove građe, pa će knjige biti dostupnije. S vremenom će to i pozitivno utjecati na čitanje i čitalačke navike svih korisnika knjižnica Varaždinske županije – rekla je Marina Grudenić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“.