Varaždinske barokne večeri

Objavljeno: 18.09.2021.
image

Izložba Gustava Gnamuša

Autor: TC

U sklopu suradnje Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel, kao popratni program 51. Varaždinskih baroknih večeri, 22. rujna otvara se izložba slovenskog autora Gustava Gnamuša, kojom će i ovogodišnje izdanje uglednog glazbenog festivala svoj program zaokružiti i likovnim događanjem kao sastavnim dijelom kulturološke cjeline.

Zemlja partner 51. VBV-i je Republika Slovenija, pa je izložba Gustava Gnamuša prilika da se domaća, ali i gostujuća publika upozna s velikim slovenskim umjetnikom, i to uz 80. obljetnicu autorova rođenja. Izložba obuhvaća umjetnikova djela iz zbirke poznatoga slovenskoga kolekcionara, galerista i izdavača Petera Žule. Autorica teksta u popratnom katalogu je slovenska povjesničarka umjetnosti Meta Gabršek Prosenc.

Otvorenje izložbe započinje u 19 sati u Izložbenom salonu u palači Sermage GMV-a (Trg M. Stančića 3), a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15). Izložba Gustava Gnamuša u Varaždinu je postavljena za razgled do 17. listopada ove godine.


Gustav Gnamuš (Mežica, 1941.) studirao je slikarstvo kod Francea Mihaliča, Maksima Sedeja i Gabrijela Stupice između 1961. i 1966. na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. Diplomirao je 1966. godine. Od 1978. predavač je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani, a od 1990. ima status redovnog profesora za slikarstvo. Za svoj slikarski opus 2001. dobio je Prešernovu nagradu za životno djelo. Živi i djeluje u Ljubljani.


Galerija Žula – Kolekcija Petera Žule (Maribor):  

Peter Žula, poduzetnik, kolekcionar i pasionirani ljubitelj likovne umjetnosti, 1995. otvorio je galerije u Mariboru, Ptuju i Ljubljani s uvjerenjem da javnosti treba predstaviti autore koji su zbog svog radikalizma bili manje prisutni na konvencionalnoj likovnoj sceni. Danas se Galerija Žula nalazi u Mariboru, a manji studijski i izložbeni prostor u Čepincima, u kojem se održavaju kolonije, rezidencije i susreti autora. Peter Žula oformio je zbirku s više od 700 djela suvremenih slovenskih i inozemnih autora, koju povremeno prezentira u Sloveniji i svijetu, a osim galerijom i umjetničkom kolekcijom, bavi se i izdavaštvom na području likovnih umjetnosti.


Fotogalerija: _________________