Varaždinski klipič na dopisnici i poštanskoj marci

Objavljeno: 15.04.2022.
image

Promovirana poštanska marka – Varaždinski klipič

Autor: TC / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (14. 4. 2022.) – U atriju Županijske palače na prigodnoj je svečanosti promovirana poštanska marka – Varaždinski klipič koju su predstavili župan Anđelko Stričak, predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski, predsjednik Udruge kuhara Damir Crleni te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, a promociji su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, Milan Pavleković, predsjednik varaždinskog kluba kolekcionara, načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske županije kao i županijski vijećnici.

 Župan Anđelko Stričak je naznačio kako ga iznimno veseli što je Hrvatska pošta prepoznala trud, marljivost nepoznatih varaždinskih domaćica, kuhara i kuharica koji su sačuvali taj recept još od 18. stoljeća.

Župan Anđelko Stričak

– Možemo biti sigurni da su Varaždinci taj specijalitet pripremali i ranije, a varaždinska jutra su ljepša i toplija uz ovu delikatesu. Budući da danas obilježavamo Dan zaštićenih hrvatski autohtonih proizvoda, bitno je naglasiti da od 35 zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, devet njih odnosi se na područje Varaždinske županije, od toga četiri na samu županiju, četiri na Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, a jedan na šire područje naše domovine – rekao je varaždinski župan.

Župan je rekao kako se nalazimo u vremenu  uskršnjih blagdana te je informirao prisutne kako je imao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima te je pritom apelirao na sve njih da se od utorka ili srijede organizira konvoj pomoći u prehrani za Ukrajinu.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek  je rekao kako je na današnji dan, prije točno sedam godina zaštićen prvi hrvatski proizvod u Europskoj uniji, a riječ je o Krčkom pršutu.

Dr. sc. Dragutin Vincek

– Shodno tome Hrvatski sabor je odredio da se ovaj datum slavi kao Dan zaštićenih tradicionalnih proizvoda Republike Hrvatske. Svi se pitaju čemu služe oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla, a odgovor je vrlo jednostavan, naime te oznake kupcujamče da iza takovog proizvoda stoji ovlašteno kontrolno tijelo i tradicija te ugled – napomenuo je Vincek te dodao kako Varaždinska županija ima i monografiju koja je posvećena Varaždinskom klipiču. Autori monografije su Damir Crleni, Dragutin Vincek i Kristijan Skočibušić, a nakladnik Terra vox.

Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara  je istaknuo kako svakog dana svjedočimo tome da se kuhari naše županije razvijaju na raznim natjecanjima i promoviraju našu gastronomiju po cijelom svijetu.

– Siguran sam da će načelnici i gradonačelnici pomoći da varaždinski klipič zaživi na području cijele županije i bude dostupan diljem županije rekao je Crleni.

Predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski rekla je:

Jasminka Končevski

– Varaždinski klipič jedan je od simbola Varaždina i Varaždinske županije, a njegov recept prenosi se naraštajima još od 18. stoljeća. Ovako značajan gastro simbol zahtjeva i prikladno obilježavanje, a jedno od najboljih načina za to je upravo poštanska marka. Važnost ovog proizvoda prepoznala je i Hrvatska pošta te je varaždinski klipič uvršten kao motiv prigodne poštanske marke Republike Hrvatske. Uvijek volimo istaknuti da je poštanska marka iznimno važna, iako je predmet malih dimenzija. Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakog dana i nose poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala.

Napomenimo i to kako poštanska marka Varaždinski klipič izlazi u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi” koja uključuje varaždinski klipič, slavonski med i paški sir. Izdana je i prigodna dopisnica s motivom Varaždinski klipič te je izrađen prigodni poštanski žig, koji je rezultat  suradnje Varaždinske županije, Udruge kuhara Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Varaždinskog kluba kolekcionara.

Fotogalerija: _______________________