Varaždinski klipič

image

Varaždinski klipiči (Foto: Andrej Švoger/Arhiva Terra vox)

Samo je varaždinski pravi klipič

Autor: Kristijan Skočibušić

Nije svaki klipić – Varaždinski klipič! Naziv je dobio po vrsti klasa nalik maloj batini. No, u varaždinskom kraju dobio je poseban, zaštićeni status, tako da je klipić postao klipič. Proizvod je od 2020. godine zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Varaždinski klipič tradicionalno se priprema u varaždinskom kraju. Izvana je tamno-žute do zlatne boje, a iznutra bijel i rahlo uzrastao. Varaždinski klipiči imaju točan recept prema kojemu se radi tijesto i točno određen način motanja.

Prve su ga počele proizvoditi domaćice varaždinskog kraja koje su mu dale konačan i jedinstven izgled i okus. Klipiči su duga gastronomska tradicija Varaždinske županije, nude se raznim prigodama, najčešće uz jutarnju kavu.

Područje proizvodnje Varaždinskog klipiča obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije.


Dobro je znati ….

✓  Dužina Varaždinskog klipiča mora biti najmanje 25 centimetara.
✓  Varaždinski klipič s obje strane ima po 4 nabora.
✓  Naziv Varaždinski klupič prvi put se pojavljuje u 18. stoljeću.
✓  Varaždinski klipič 1987. godine uvršten je na listu službenih jela Ljetne Univezijade.


Recept:

SASTOJCI:
1 kg glatkog brašna
½ l svježeg mlijeka
2 žličice soli
2 žličice šećera
2 dl suncokretovog ulja
½ svježeg kvasca i 1 suhi kvasac
1 jaje – za premazati klipiče

PRIPREMA:
Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvasac pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga staviti da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u hljepčiće i opet ih stavimo da se dižu na sobnoj temperaturi kako bi dostigli dvostruki volumen.

Nakon dizanja, svaki hljepčić se ručno valjkom razvalja da bude dug oko 25 cm. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore tako da klipič sa svake strane mora imati četiri nabora. Složite ih na protvan i stavite da se na sobnoj temperaturi dižu kako bi udvostručili volumen. Nakon toga, premažite ih žumanjkom i pospite kuminom.

Završetkom tog procesa dobili smo sirove klipiče koje se peku u pećnici desetak minuta na temperaturi od 220°C do 250 ⁰C sve dok vanjska kora klipiča ne postigne tamno-žutu do zlatnu boju. Prije serviranja klipič treba ohladiti.


Fotogalerija: / Andrej Švoger: ___________


 

 

Oznake:,