Varaždinsko bučino ulje dobilo tri zlata na Monde Selection u Bruxellesu 

Objavljeno: 12.04.2022.
image

Varaždinsko bučino ulje kvalitetom potvrdilo svjetsku vrijednost

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (11. 4. 2022.) – Na nedavno održanom uglednom, 61. Monde Selection u Bruxellesu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda ,Varaždinsko bučino ulje osvojilo je čak tri zlatne medalje za kvalitetu. Vrijedna i prestižna priznanja dobili su OPG Žmegač, OPG Štorga i OPG Šipek, a priznanja uručio im je  župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Dodjeli priznanja nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Pročelnik Vincek je u uvodu naglasio kako je bundeva biljka koja je u varaždinskom kraju ostavila poseban trag. 

dr. sc. Dragutin Vincek

– Natjecanje Monde Selection je natjecanje testiranja kvalitete, a za analizu i vrednovanje proizvoda kroz 25 parametara zaduženi su neovisni stručnjaci. Ocjenjuju se vizualni aspekt, miris, okus, naknadni okus, tekstura, osjećaj u ustima i pakiranje, a unutar svih tih kategorija gleda se i ambalaža, boja, oblik i veličina samog proizvoda. Kod mirisa se gledaju aroma, profinjenost, intenziteti, a kod okusa podrazumijeva li proizvod kompleksnost, gorčinu, slatkoću ili kiselost. Do sada smo poslali na ovo natjecanje osam različitih OPG-a, a sva bučina ulja osvojila su zlatnu medalju i na tu činjenicu smo izrazito ponosni – pojasnio je pročelnik Vincek.

 Župan Anđelko Stričak je naglasio kako bučino ulje koje se još popularno naziva crno zlato, oslikava muku, trud i ljubav koje OPG-ovci ulažu u poljoprivrednu proizvodnju

Varaždinski župan Anđelko Stričak

– Zapisi vezani uz proizvodnju bučinog ulja sežu nekih 150 godina unazad, a odnose se na Biškupec. Kad govorimo o bučinim uljima kod nas, ne govorimo samo o proizvodnji, već i o tradiciji, ali i o gastronomiji jer su bučina ulja sve prisutnija na našim jelovnicima .Također, 21. svibnja planiramo Međunarodnu izložbu bučinog ulja za koju je već sada prijavljeno ukupno 156 uzoraka ulja iz pet država – Austrije, Slovenije, Mađarske, po prvi put iz Češke te iz Hrvatske – rekao je župan te dodao kako gdje god da se naši OPG-ovci s područja Varaždinske županije pojave osvajaju medalje.

–   Upravo smo iz tog razloga poduzeli niz aktivnosti pa smo tako sudjelovali na Mediteranskom sajmu u Dubrovniku, kako bi povezali naš sjever i jug, odnosno zelenu i plavu Hrvatsku. Podsjećam kako  je još uvijek otvoren natječaj za 12 mjera za poljoprivredne proizvođače, a ostat će otvoren do kraja godine – zaključio je župan.

 Vlasnik OPG-a Žmegač, Josip Žmegač zahvalio se u ime nagrađenih Županiji na podršci koju im pruža te je naznačio kako mu ova nagrada, osim ponosa daje dodatni motiv  za daljnjom proizvodnjom.

Fotogalerija: ___________________