Varaždinsko bučino ulje

image

Koštice buče golice (Foto: Kristijan Skočibušić)

Crno zlato Varaždinske županije

Autor: Kristijan Skočibušić

Varaždinsko bučino ulje ubraja se u skupinu tradicionalnih prehrambenih proizvoda iznimne kakvoće. Blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Varaždinsko bučino ulje je djevičansko jestivo ulje dobiveno prženje i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama.

Bučino ulje je namirnica visokih nutritivnih vrijednosti i vrlo cijenjena u gastronomiji, poglavito tradicionalnoj kuhinji sjeverozapadne Hrvatske. Varaždinsko bučino ulje je tamnozelene do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa. Stručnjaci kažu da Varaždinsko bučino ulje sadrži tokoferole, minerale, esencijalne nezasićene masne kiseline te obiluje vitaminima (A, D, E, K).

Područje proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije te je u postupku registracije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Inače, bučino ulje tradicionalno se proizvodi i na području ostalih županija sjeverozapadne Hrvatske.


Dobro je znati ….

✓  Varaždinsko bučino ulje ljekovito djeluje na prostatu i smanjuje kolesterol.
✓  Poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid i raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju.
✓  Dobro je za prevenciju koronarnih bolesti i ateroskleroze, regulira krvni tlak, smanjuje rizik od pojave moždanog i srčanog udara.


Fotogalerija:_______________

 


 

Oznake:, ,