Vatrogasci obilježili blagdan svoga zaštitnika sv. Florijana

image

Vatrogasna smotra u kolijevci hrvatskog vatrogastva

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (4. 5. 2022.) – Svečanim prijemom u Gradskoj vijećnici te izložbom vatrogasnih vozila i opreme na Kapucinskom trgu u Varaždinu, varaždinski su vatrogasci obilježili svoj dan, blagdan sv. Florijana  koji je i njihov zaštitnik.  Tom prigodom gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naznačili su njihovu veliku ulogu te značaj u društvu.

– Na području svih gradova i općina u županiji ukupno djeluje 120 DVD-ova, 116 teritorijalnih i četiri u gospodarstvu, jedna profesionalna javna vatrogasna postrojba, a to je JVP Varaždin i profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu – PVP Varteks Varaždin. Kad sve to zbrojimo, na području Varaždinske županije imamo 9900 vatrogasaca, od čega je 1890 operativnih, 947 pričuvnih, 2101 izvršni, 386 veterana te više od 2500 pripadnika pomlatka i mladeži. To je snaga vatrogastva na našem području – rekao je župan Stričak te dodao kako je vatrogastvo stil života i poziv, a uz vatrogasce se svakako vežu sigurnost, humanost, hrabrost i požrtvovnost.

 Inače, na području Varaždinske županije Županijska vatrogasna zajednica je organizirana u šest gradskih i 17 općinskih vatrogasnih zajednica te pet dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je istaknuo kako je Varaždin kolijevka hrvatskog vatrogastva, a tako će biti i dalje.

– Hvala im na svemu, a ovom prilikom moram istaknuti kako su vatrogasci ove godine u proračunu dobili 2,5 milijuna kuna. Zaposleno je 7 novih vatrogasaca, popunjena je vatrogasna postrojba i ono što je najbitnije, Varaždinci mogu mirno spavati jer naša vatrogasna postrojba u roku od 60 sekundi izlazi na teren– rekao je Bosilj.

 Zahvalivši se na prijemu Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin izrazio je nadu da će i Grad i Županija dati svoju potporu izgradnju novog vatrogasnog centra.

– Ovim prijemom župan i gradonačelnik ističu da je vatrogastvo jedna od glavnih sastavnica sigurnosti građana ovog grada. Nema izazova koji ne možemo savladati, a s punom opremom, vozilima i ljudima garantiramo neku sigurnost. Veliku ulogu u tome igraju dragovoljci na čemu im se iskreno zahvaljujem. Oni su jedna dodatna sigurnost i potvrđuju da je čovjek ključan u cijeloj priči – zaključio je Labaš.

Nakon prijema, župan i gradonačelnik obišli su izložbu te popričali s vatrogascima od kojih su mogli čuti sve vezano za nabavku te funkcioniranje opreme.

Fotogalerija: ________________________

Oznake:, , , , ,