Veliki Bukovec / Varaždinska županija

Objavljeno: 10.04.2023.
image

Dvorac Drašković u Velikom Bukovcu / Foto: Kristijan Skočibušić

Draškovići mu dali povijesnu vrijednost, a narod cvjetnu ljepotu

Autor: Kristijan Skočibušić

Veliki Bukovec smjestio se sjeveroistočno od Ludbrega u podravskoj ravnici gdje ritam života daju rijeke Bednja, Plitvica i Drava. Riječ je o prostoru bogatom šumom i plodnim njivama i ne treba čuditi da je od davnina bio predmet interesa mnogih plemićkih obitelji. Poljoprivreda je i danas temeljna gospodarska grana većine ljudi toga kraja, a u zadnjih tridesetak godina posebno se razvilo cvjećarstvo. Cvijeće iz Velikog Bukovca prodaje se u najvećim trgovačkim lancima i na tržnicama. Balkonima i terasama rapsodijom boja i mirisa daje cvjetnu raskoš koja smiruje i nadahnjuje. Cvijeće iz Velikog Bukovca ukrašava vrtove i parkove diljem Hrvatske i inozemstva.

Posjed Veliki Bukovec u početku je često mijenjao vlasnike, a u 16. st. u vrijeme turskih provala i pustošenja Podravinom izgrađena je i utvrda za zaštitu stanovništva. U to doba posjed je pripadao obitelji Sekelj, ali ga je car Ferdinand III., nakon odumiranja loze Sekelja, 1643. godine predao Ivanu Draškoviću koji ga unapređuje i pretvara u vlastelinstvo s plemićkom ladanjskom kućom u Velikom Bukovcu, ima sedam sela i veliku šumu Križančiju.

Grof Josip Kazmir Drašković od 1745.-1755. gradi na vlastelinstvu dvorac, a nakon toga počeo se uređivati i perivoj površine 11 hektara koji je 1963. obilježen kao hortikulturni spomenik. Obitelj Drašković stoljećima je na tom području bila poticatelj gospodarskog, kulturnog i društvenog razvoja.

Župna crkva sv. Franje Asiškog sagrađena je 1820. godine u klasicističkom stilu zahvaljujući izdašnoj pomoći obitelj Drašković. Crkva se ubraja među najljepše u Podravini. Godine 1830. izgradili su osnovnu školu, sagradili su više kapela i druge objekte. Draškovići su bili nositelji naprednih ideja i stupovi hrvatskog domoljublja.

____________________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.

 

Saznaj više: ,