Veliki uspjeh hrvatskog skladatelja Davora Bobića u SAD-u

Objavljeno: 30.04.2023.
image

Gradonačelnik Bosilj: Hvala za promicanje hrvatske kulture i Varaždinskih baroknih večeri u svijetu

Autor: mh / Foto: Grad Varaždin

VARAŽDIN (29. 4. 2023.) – Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u palači Patačić održao prijem za jednog od najboljih i najvažnijih hrvatskih skladatelja Davora Bobića, nakon njegova povratka iz SAD-a gdje je boravio na američkom Sveučilištu Wisconsin River Falls kao prvi strani rezidencijalni skladatelj u povijesti sveučilišta. Ovo prestižno sveučilište poznato je po 57 godina dugoj tradiciji imenovanja velikih suvremenih skladatelja rezidencijalnim, a 2023. godine, po prvi puta u povijesti, profesorsko vijeće je jednoglasno odabralo skladatelja izvan Sjedinjenih Američkih Država i to upravo Davora Bobića.

Glazba Davora Bobića izvedena je uz ovacije tijekom tri autorske večeri, a središnji događaj bila je praizvedba njegova najnovijeg Američko-hrvatskog triptiha za zbor, klavir i udaraljke na stihove hrvatske pjesnikinje Jasminke Domaš. Bobić je na sveučilištu održao i predavanja o svojoj glazbi i njezinim stilskim odrednicama te nekoliko predavanja o hrvatskoj glazbi, prvom studiju tambura u svijetu na Akademiji u Osijeku kao i o Varaždinskim baroknim večerima čiji je ravnatelj.

Bobićeva djela izveli su Koncertni zbor Sveučilišta Wisconsin River Falls pod ravnanjem dirigentice dr. Cere Babb te Simfonijski puhački orkestar pod ravnanjem Kristin Tjornehoj. Gradonačelnik Neven Bosilj  čestitao mu je na važnom međunarodnom priznanju i istaknuo kako će mu, kao i dosad, Grad Varaždin biti podrška u  daljem radu i stvaranju velikih glazbenih djela. Zahvalio mu je na promicanju hrvatske kulture i glazbe, Varaždinskih baroknih večeri i grada Varaždina u svijetu.