Veliko priznanje Gradskom muzeju Varaždin

Objavljeno: 14.12.2023.
image

Izložba “Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju” dobila godišnju nagradu HMD

Autor: ap / Foto: GMV

ZAGREB / VARAŽDIN – Ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskoga društva, u okviru dodjele godišnjih nagrada i priznanja za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti u 2022. godini, dodijelio je Gradskom muzeju Varaždin za izložbu „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ Godišnju nagradu za realiziranu izložbu. Svečanost dodjele održana je, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u utorak, 12. prosinca ove godine. Uime Gradskog muzeja Varaždin Nagradu je primio ravnatelj te ustanove Miran Bojanić Morandini, a uručio mu ju je Veljko Mihalić, voditelj Odjela za knjigu, vizualne umjetnosti, muzejsku djelatnost i baštinu Grada Zagreba.   

 Iz obrazloženja HMD-a o dodijeljenoj Godišnjoj nagradi za realiziranu izložbu za 2022. godinu / dodatni podaci o izložbi  

„Gradski muzej Varaždin realizirao je u palači Herzer izložbu ‘Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju’ na kojoj je predstavljeno više do 700 predmeta iz fundusa muzeja, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost. Kako je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih desetak godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali svi kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba je postavljena za razgled gotovo godinu dana.

Izložba o kulturi hrane na varaždinskom prostoru podijeljena je u tematske cjeline: Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica, Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti, kroz koje posjetitelji imaju priliku upoznati Varaždince u vremeplovu njihovih prehrambenih navika i običaja – od prapovijesti sve do sutrašnjice.

Izložbeni postav upotpunjen je rekonstruiranim prikazima crne i bijele kuhinje, tržnice, trgovine, restorana, polja te raskošne gozbe, što doprinosi ilustrativnosti i zornosti teme, kao i sadržajnijem ugođaju za posjetitelje. Izložba je koncipirana tako da nastoji zaokupiti (gotovo) sva osjetila, pa posjetitelji imaju prilike doživjeti i mirise vezane uz neke namirnice odnosno jela prisutna u svakodnevici obiteljskog doma. Otkrivanje mirisa je ujedno i igra, gdje je potrebno spojiti odgovarajuću bočicu s aromom s pripadajućom kuhačom.

Drugi dio izložbe, ‘Mona Spiza’, koncipiran je kao nastavna cjelina, koja ulogu hrane predstavlja s konzervatorsko-restauratorskog aspekta. Kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restauratorskog aspekta.

Autori izložbe su: Elizabeta Igrec, Mišel Jelić, Mia Košćak, Davor Kraš, Petra Marincel, Nataša Mihinjač, Petar Nevžala, Jelena Rančić, Daša Suhić Hižak, Lovorka Štimac-Dedić i Spomenka Težak. Oblikovanje postava potpisuju Lucija Berdin Kokol i Andrija Večenaj, dok je za vizualni identitet zadužen Vjeran Kostović. Uz izložbu su organizirana posebna stručna vodstva i tematske radionice te je osmišljena i tematska linija suvenira.“

Izložba „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ bila je postavljena za razgled u palači Herzer GMV-a od 7. 12. 2022. do 5. 11. 2023. godine. U tome razdoblju razgledalo ju je oko 5700 posjetitelja svih dobnih skupina, a za 105 organiziranih grupa realiziran je razgled s vodstvom.

U popratnome programu održano je 55 edukacijskih radionica, uglavnom za učenike osnovnih i srednjih škola, te za djecu predškolskog uzrasta i odrasle osobe. Priređeno je i nekoliko tematskih događanja u sklopu „Srijede u Muzeju“, kao i objavljeno 20-ak članaka u deset brojeva glasila GMV-a „Varaždinski muzealac“.

Uz izložbu je tiskan i opsežan, bogato ilustriran katalog i objavljena transliterirana i na hrvatski jezik prevedena rukopisna kuharica Antona Grima iz 1802. napisana na njemačkom jeziku goticom.

Autori izložbe: Elizabeta Igrec, Mišel Jelić, Mia Košćak, Davor Kraš, Petra Marincel, Nataša Mihinjač, Petar Nevžala, Jelena Rančić, Daša Suhić Hižak, Lovorka Štimac-Dedić, Spomenka Težak. / Koordinacija izložbe: Petra Marincel. / Oblikovanje postava izložbe: Lucija Berdin Kokol i Andrija Večenaj. / Oblikovanje vizuala: Vjeran Kostović. / Obrada i priprema fotografija: Andrej Švoger. / Suradnica: Anita Peričić. / Edukacijsko-pedagoški program: Jelena Petković. / Konzervatorsko-restauratorski radovi i priprema izložaka: Petar Nevžala, Neven Sudec, Daša Suhić Hižak, Marija Rajić, Nina Mertik (Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož), Timotej Tomšić, Jelena Rančić, Nevenka Juriša, Romana Kereži. / Tehnički postav izložbe: Zlatko Bosak, Josip Cepanec, Ivica Pakrac, Marko Stančin, Dragica Škarica, Štefanija Slunjski. / Posuditelji izložaka: Agronomski fakultet u Zagrebu, Ekos holding – Prehrana d.o.o., Alka Horvat, Hrvatski prirodoslovni muzej, Institut za arheologiju, Vladimir Kelemenić, Muzej prehrane „Podravka“, Ljubo Opačić, Uršulinski samostan u Varaždinu, Vindija d. d., Letizia Zadravec – Gift shop Letizia. / Sponzori: Gospodarska škola u Varaždinu, Gradska tržnica d.o.o., Hartmann papirna ambalaža d.o.o., Insektarij – tvornica buba,  Ireks aroma d.o.o., Magic Net, Muraplast d.o.o., OPG Cafuk,  OPG Pocedulić, OPG Tucman, Parkovi d.o.o., “Sandukar” drvna galanterija i pilana, Vindija d.d.

U posljednjih sedam godina ovo je četvrta nagrada/priznanje koja je za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo Gradskome muzeju Varaždin (Nagrada za realiziranu izložbu: „Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području“, 2015.; Posebno priznanje za ostvarenu međumuzejsku (međunarodnu) suradnju: „Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća“ / iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a, 2016.; Posebno priznanje za marketinško-propagandni program: glasilo GMV-a „Varaždinski muzealac“, 2018.).