Vidovčanke u atriju palače Varaždinske županije predstavile Vidovečki gibanik

Objavljeno: 09.07.2022.
image

Varaždinska županija sustavno pomaže zaštitu i promociju tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (9.7.2022.) – Otkako je 2014. godine, zahvaljujući članicama Udruge žena Općine Vidovec, zaštićen jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, Vidovečki gibanik, postao je jedan od promotora vidovečkog kraja. Riječ je o tradicionalnom težačkom jelu čija kvaliteta je upravo u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja.

-I dan danas nastojimo raditi s domaćim namirnicama, od sira, mlijeka, putra te hajdinog brašna. Sama priprema je dosta zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje treba prethodno umočiti u mlijeko tako da je samo gibalo dosta rijetke strukture. Nakon toga unutra se stavlja i gris, tikva, sol i šećer u omjeru koji kako kome odgovara i tu je onda tajna i da li je dobar, bolji ili najbolji. U vidovečkim kuhinjama taj se kolač još uvijek često sprema jer sve svečanosti, kao što su pričesti, krizme i rođendani bez gibanika ne mogu proći. Jamstveni žig koji smo dobili nam je ponos te ujedno i obveza da i dalje čuvamo i promoviramo naš gibanik – objasnila je predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je kako je upravo Općina bila inicijator zaštite vidovečkog gibanika.

– U Udruzi žena našli smo jako dobrog partnera i stvarno možemo biti ponosni na ovaj naš kolač. Ono što nam slijedi je i njegova prezentacija izvan granica naše države. Današnja pak prezentacija dobra je prilika da se ljudi iz Varaždinske županije upoznaju s načinom izrade Vidovečkog gibanika. Važnost ovakve prezentacije ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je radionice i predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa 20 tisuća kuna – istaknuo je načelnik Hranić otkrivši kako u posljednje vrijeme dobivaju sve više upita od ugostitelja diljem Varaždinske županije koji bi Vidovečki gibanik htjeli uvrstiti u ponudu svojih restorana, što je značajna i pozitivna stvar kako za Udrugu, tako i za sam kolač.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je još jedan zaštićeni proizvod Varaždinske županije našao svoj put prema ljubiteljima tradicije i kvalitetne gastronomije.

Iznimno mi je drago i pričinja mi veliko zadovoljstvo da danas ovdje imamo prezentaciju Vvidovečkog gibanika jer je to još jedan proizvod u nizu koji podiže i daje dodatnu vrijednost gastronomiji Varaždinske županije. Županija organizacijski i financijski podupire zaštićene proizvode, a kao što nam je poznato, upravo iz Općine Vidovec imamo zaštićeno i Varaždinsko zelje oznakom izvornosti na nivou Europske unije  – izjavila je zamjenica župana Zagorec.

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek najavio je kako bi do kraja godine svjetlo dana mogla ugledati i monografija posvećena upravo Vidovečkom gibaniku.

– Izrada monografije u završnoj je fazi i nadam se da će krajem godine biti i njena promocija, čime bi se šira javnost mogla upoznati s povijesnim značajem ovog kolača – rekao je pročelnik Vincek, naglasivši kako se javnost posljednjih godina sve više okreće kvalitetnim domaćim, tradicionalnim proizvodima ponukani ponukani različitom proizvodima čije deklaracije ne odgovaraju kvaliteti proizvoda.

– Stoga, Varaždinska županija ulaže napore u prepoznatljivost kvalitete svojih zaštićenih proizvoda, a na tragu smo i toga da sljedeći zaštićeni proizvod na europskoj razini bude kučanski koščičjak – najavio je Vincek.

Podršku predstavljanju Vidovečkog gibanika dao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zatim članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „hajdina“, dok su atmosferu kroz pjesmu i ples dodatno podigli i tamburaši KUD-a Hajdina.