Vidovec je ponos poljoprivrede Varaždinske županije

image

Varaždinska županija daje izdašne potpore za razvoj poljoprivrede

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada te usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, samo su četiri od ukupno 12 mjera po kojima poljoprivrednici iz Varaždinske županije i ove godine mogu ostvariti bespovratne potpore. Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije objavljen je 11. ožujka.

– U posljednjih osam godina, otkako Županija dodjeljuje ove potpore, za ulaganja u poljoprivredi je iz proračuna izdvojeno više od 20 milijuna kuna. Ove godine je, kao i lani, osigurano 4,6 milijuna kuna, s time da je 200.000 kuna predviđeno za udruge pčelara te isti iznos za Županijski lovački savez. Za direktne potpore po 12 mjera poljoprivrednici zahtjeve mogu predavati do kraja godine, a bude li interes veći, u proračunu ćemo osigurati dodatna sredstva. Tako je bilo i prošle godine, kada smo za potpore zbog većeg interesa izdvojili dodatnih pola milijuna kuna, čime je ukupni iznos isplaćenih potpora u poljoprivredi prvi put premašio pet milijuna kuna. Koliko je domaća poljoprivredna proizvodnja bitna, najbolje govore nemili događaji u svijetu, rat u Ukrajini. Procjenjuje se da će cijene hrane rasti, tako da je bitno da imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Pozivam sve poljoprivrednike da se jave na ovaj javni poziv i bespovratne novčane potpore iskoriste za dodatno unapređenje svoje poljoprivredne proizvodnje, proizvoda i usluga – rekao je župan Anđelko Stričak na konferenciji za novinare održanoj u Otkupno-distributivnom centru Barutana Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće.
Uz zamjenicu župana Silviju Zagorec, na predstavljanju javnog poziva bio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović koji je zahvalio Županiji što potporama potiče ulaganja u poljoprivredu, koja je iznimno važna u vidovečkom kraju.

Općina Vidovec također pomaže poljoprivrednicima, za koje smo iz proračuna u posljednje četiri godine izdvojili tri milijuna kuna, a ove godine planiramo izdvojiti gotovo 700.000 kuna – rekao je Bistrović.
Poljoprivrednici Varaždinskoj županiji zahtjeve za dodjelu potpora mogu podnositi tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2022. godine.

– Potpore se i ove godine mogu ostvariti putem 12 mjera: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja kojom se poljoprivrednike želi rasteretiti u redovnom poslovanju te ih potaknuti na osiguranje putem Europske unije – izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.


Županija je prošle godine potpore isplatila po čak 900 zahtjeva. Poljoprivrednici su potpore koristili za niz ulaganja, pa tako i za nabavu sušare za voće, usisavača za skupljanje lješnjaka, nabavu rasplodnog stada u govedarstvu, svinjogojstvu, ovčarstvu i kozarstvu, a i nabavu samoposlužnog aparata za prodaju jaja s naplatnim sustavom. Potpore su također iskoristili za sudjelovanje na sajmovima, manifestacijama, izradu promotivnih materijala, kao i cjeloživotno obrazovanje.
Već niz godina korisnik potpora je i Poljoprivredna zadruga Varaždinsko povrće, koja je osnovana još 2005. godine, a prošle godine su postali prva proizvođačka organizacija na području Varaždinske županije, i to u sektoru krumpira. Imaju devet članova koji zajedno obrađuju oko 450 hektara površina, a povrće koje proizvedu plasiraju u nekoliko trgovačkih lanaca u Hrvatskoj te izvoze.
Priča o našoj Poljoprivrednoj zadruzi je priča o uspjehu koja je počela prije 16 godina, jer samo zajedničkim nastupom na sve zahtjevnijem i turbulentnijem tržištu poljoprivrednici mogu ostvariti svoje ciljeve. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na potpori svih ovih godina. Mi se već duži niz godina javljamo na županijske javne pozive za bespovratne potpore, i to za okrupnjavanje, odnosno kupnju zemljišta, analizu tla, osiguranje usjeva, navodnjavanje, izgradnju plastenika – navela je upraviteljica PZ Varaždinsko povrće Kristina Vidaček.

Oznake:, , , , ,