Vidovec / Varaždinska županija

Objavljeno: 10.09.2021.
image

Pogled iz zraka na dvorac Vidovec s parkom (Foto: Varaždinska županija)

Dom Patačića, Bužana, Kuševića, Jordisa, Kukuljevića …

Autor: Kristijan Skočibušić

U samom središtu Vidovca nalazi se dvorac koji s parkom čini zatvorenu spomeničku cjelinu. To je jednokatna i jednostavna građevina, najvjerojatnije sagrađena u prvoj polovici 19. stoljeća. Istraživači pretpostavljaju da je na tom posjedu nekada bio majur ili kurija, tim više što se u Statusu familia Patachich (oko 1740.) govori o dva dvora na vidovečkom području i to «Vidovecz antique Residentia» i «Castellum Vidovecz», koji je zapravo Krkanec.

Posjed na kojem je sagrađen vidovečki dvorac u prošlosti je često mijenjao vlasnike. Poznato je da su, uz Patačiće, kojima je Vidovec bio staro obiteljsko sijelo, neka imanja na tom području bila u vlasništvu mađarske plemićke obitelji Patheö de Gerse. Od te je obitelji imanje u Vidovcu godine 1817. godine preuzeo Samujl pl. Bužan, a kasnije će, ženidbom s njegovom kćerkom Natalijom, u posjed dvorca doći barun Ivo Kušević koji je 1888. godine u svom dvorcu priredio veličanstveni doček hrvatskom banu Karoly Khuenu Hedervaryju.

Udajom pak njegove kćeri Natali 1891. godine za baruna Camilla Jordisa-Lohausena vidovečki će dvorac opet promijeniti vlasnika. Dvorac je u međuvremenu naslijedila njegova kćer Natali koja se udala za Radovana Kukuljevića. Tijekom Drugog svjetskog rata obitelj Kukuljević dvorac Vidovec prodaje zagrebačkoj obitelji Popović, no uspostavom komunističke Jugoslavije dvorac će biti nacionaliziran i od tada se koristi kao višestambeni objekt.

Iz hrvatske povjesnice doznajemo da su se brojni plemići prema seljacima koji su radili na njihovim imanjima, ili su im bili u službi, ponašali bahato i često ih izrabljivali. Kukuljevići nisu bili takvi! Često su materijalno pomagali seljake, a bili su i veliki donatori crkve i škole. O tome svjedoče brojni povijesni dokumenti koji se čuvaju u pismohranama diljem Hrvatske.

O kakvom je odnosu bilo riječ možda najbolje govori podatak, koji je u razgovoru za Večernji list iznijela Karmen Kukuljević, kćerka Radovana Kukuljevića. Ona, naime, kaže da su u Rijeku 1989. godine na pogreb njenog brata Ambroza došla dva autobusa (osamdesetak Vidovčana) koji su mu, unatoč nazočnosti policije, na odar stavili hrvatsku zastavu. Za to je, rekla je Karmen Kukuljević, trebalo imati hrabrosti u komunističkoj Jugoslaviji.

Po ljepoti i životu koji je bio vezan uz njega nedvojbeno je da je vidovečki dvorac samo jedna od kockica u mozaiku bogate hrvatske graditeljske baštine. Ubraja se u treću kategoriju spomenika kulture i zahtijeva temeljitu obnovu.

Izvori: ______________

  1. Skočibušić, Kristijan. (2018.) : Općina Vidovec (monografija & leksikon). Terra vox. Vidovec
  2. Đurić, Tomislav ; Feletar, Dragutin. (1991.) : Stari gradovi, dvorci i crkve sjeverozapadne Hrvatske. Matica hrvatska. Koprivnica.
  3. Obad – Šćitaroci, Mladen. (1989.) : Perivoji i dvorci Hrvatskog zagorja. Školska knjiga. Zagreb.
  4. Szabo, Đuro. (1938.) : Kroz Hrvatsko zagorje. Zagreb.